GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HGK pozdravlja vladine mjere

HGK pozdravlja vladine mjere
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2022 / 16:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) pozdravlja vladin paket mjera za suzbijanje inflatornih pritisaka i rasta cijene energenata, koji značajnim dijelom sadrži njezine preporuke, priopćio je HGK u četvrtak.

Tako su, kažu u komori, usvojene mjere koje je predložila u području električne energije, toplinarstva, uključivanja ukapljenog naftnog plina (UNP) u paket mjera i osiguravanje kreditnih linija za poslovanje i investicije HBOR-a.

"Komora je tražila, a vlada danas usvojila mjere koje obuhvaćaju i potrošače toplinske energije, koji će sada biti uključeni na jednak način kao što su do sada bili kupci plina. Također, s obzirom da Hrvatska kao zemlja nije u potpunosti plinificirana te neke tvrtke i dalje koriste UNP, bilo ih je nužno uključiti u subvencije i mjere iz kojih su do sada bili izostavljeni", kaže se u priopćenju.

Dodaju da prvi paket mjera nije uključivao velike tvrtke i velike potrošače električne energije, koji su novim mjerama pokriveni.

HGK ističe da je od samog početka krize isticala nužnost proširenja mjera, posebno na velike potrošače energije koji ne mogu izdržati pritisak enormnog rasta cijena energenata.

"Mišljenja smo da su 21 milijardu kuna vrijedne mjere, dobre, korektne i vrlo izdašne s obzirom na to da se radi o gotovo 6,3 posto BDP-a", izjavio je uz ostalo predsjednik HGK Luka Burilović.

Važnim smatra da je vladinim paketom mjera uz građane obuhvaćeno i gospodarstvo, s naglaskom na mala i srednja poduzeća koja zapošljavaju najveći broj radnika.

Vlada je u četvrtak predstavila jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor.

Tagovi: Hrvatska gospodarska komora, mjere Vlade, paket mjera vlade
PROČITAJ I OVO
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE