GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska među zemljama EU-a s velikim padom maloprodaje

Hrvatska među zemljama EU-a s velikim padom maloprodaje
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2023 / 16:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Promet u maloprodaji eurozone i EU-a blago je pao u lipnju, a Hrvatska je bila među zemljama s izrazitijim padom, znatno većim od europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji eurozone pao je u lipnju za 0,3 posto, u odnosu na svibanj kada je porastao za 0,6 posto, izračunao je Eurostat.

U EU smanjen je za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je uvećan za 0,3 posto. Pad prometa pratio je u stopu smanjenu prodaju hrane, pića i duhana. Porastao je samo promet na benzinskim stanicama, za jedan posto u eurozoni te za 0,7 posto u EU.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je na mjesečnoj razini pao promet u Sloveniji, za 2,6 posto. Slijede Rumunjska i Portugal s padom prometa za 1,9 odnosno 1,6 posto.

U skupini je i Hrvatska s padom prometa u maloprodaji u lipnju za 1,2 posto kada je smanjen za 0,1 posto. Blizu je Hrvatskoj Estonija s 1,1-postotnim padom prometa u lipnju u odnosu na prethodni mjesec.

Najviše je u lipnju porasla prodaja na malo u Luksemburgu, za 2,6 posto. Slijede Nizozemska i Belgija s rastom prodaje za 1,5 odnosno za 1,2 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Češku i Grčku.

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji eurozone pao je u lipnju za 1,4 posto, nakon 2,4-postotnog pada u prethodnom mjesecu. U EU je smanjen za 1,6 posto, nakon 2,6-postotnog pada u svibnju.

Najviše je na oba područja u lipnju na godišnjoj razini pao promet u trgovinama prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 3,5 posto u eurozoni te za 3,6 posto u EU. Blago se smanjio i promet na benzinskim stanicama, za 0,4 posto u eurozoni te za 1,3 posto u EU.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u lipnju i na godišnjoj razini pao promet u Sloveniji, za 15,7 posto. Slijede Estonija i Mađarska s padom prometa od 8,7 odnosno 8,3 posto.

U Hrvatskoj je u lipnju promet u maloprodaji smanjen za dva posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, dvostruko snažnije nego u svibnju.

Blizu je Hrvatskoj u lipnju bila Njemačka s 1,8-postotnim padom. Najviše je pak porasla prodaja u Luksemburgu, za 2,6 posto. Slijede Nizozemska i Belgija s rastom prodaje od 1,5 odnosno 1,2 posto.

Tagovi: maloprodaja u EU, eurostat, maloprodaja, trgovina na malo, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE