GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka

Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
STANDARD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2023 / 07:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska je lani skočila sa 70 na 73 posto BDP-a po stanovniku po standardu kupovne moći, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nikog nije preskočila nego je kao i preklani iznad tri zemlje, standardne Bugarske koja nas, od kada smo u Europskoj uniji, čuva pada na dno, te Slovačke i Grčke koje posljednjih godina gube na zaletu pa su pale ispod hrvatske razine. Prije sedam godina, u 2016. Hrvatska je po BDP-u po stanovniku po standardu kupovne moći bila na 62 posto europskog prosjeka i slabije su bile Bugarska i Rumunjska koja nas je prestigla 2018. i danas je na 77 posto europskog prosjeka standarda kupovne moći kojom se mjeri gospodarska razvijenost ili opća razina ekonomske razvijenosti pojedine zemlje.

Hrvatska je danas ondje gdje je Slovenija već bila ranih devedesetih godina prošlog stoljeća, a ta je susjedna zemlja već 1995. imala 77 posto BDP-a po stanovniku mjerenih standardom kupovne moći, Češka je tada imala 78 posto standarda od prosječnog u Europskoj uniji, a Hrvatska je bila na 45 posto europskog standarda i ni dan danas nije uspjela uhvatiti razinu razvijenosti tih dviju zemalja.

Govoreći o ekonomskom napretku Hrvatske prilikom predstavljanja posljednjeg paketa pomoći građanima i poduzetnicima premijer je nizao uspjehe svoje Vlade, a sve što je govorio, još bogatije i detaljnije javnosti je predstavljeno u prezentaciji koja je pratila paket pomoći. Tako je posljednja Vlada najuspješnija što se tiče ekonomskog razvoja i napretka, podizanja plaća, minimalnih plaća i mirovina, spuštanja nezaposlenosti, po inflaciji...

U prezentaciji se rast plaća prati od premijera Zlatka Mateše do danas, inflacija od mandata Ivice Račanado danas i svaka usporedba ide u prilog današnjoj Vladi. Tako je primjerice, posljednjih 22 godine podijeljeno u tri razdoblja za koja je kumulativno izmjerena inflacija a najniža od 16,4 posto je izračunata u mandatu sadašnjeg premijera.


Zanimljivo je da podaci o ukupnoj inflaciji Državnog zavoda za statistiku kažu da je niža inflacija bila od početka 2008. do kraja 2015. i iznosila je 12,4 posto, a to razdoblje pokriva sedam mjeseci Sanaderove Vlade, mandat Jadranke Kosor i Zorana Milanovića.

Kad se govori o rastu BDP-a i BDP-a po stanovniku ne spominje se kako je Hrvatska migracijom i prirodnim putem ostala bez dijela stanovništva što automatski podiže BDP po stanovniku. Premijer je izjavio da je BDP sada oko 67 milijardi eura, na 17.240 eura porastao je BDP po stanovniku što je 5890 eura rasta u dosadašnjem tijeku njegova mandata. Pa kaže da smo 2016. bili na 62 posto europskog prosjeka BDP-a po stanovniku i od tada smo porasli za 10 postotnih bodova, dok je realna godišnja stopa rasta BDP-a u sedam godina kumulativnih 25,1 posto.


Nezaposlenost je pala na sedam posto, a od 2016. do danas najviše su raste prosječna mjesečna neto plaća, minimalna plaća i mirovine. Prošle godine BDP je porastao 6,3 posto što je ogroman uspjeh i bili smo među četiri zemlje Europske unije s najvećim gospodarski rastom.


Šteta što nas svi uspjesi nisu odlijepili sa začelja europske razvijenosti i standarda. Ovako rast BDP-a po stanovniku po standardu kupovne moći na 73 posto europskog prosjeka i dalje znači začelje među zemljama Unije, po BDP-u po glavi stanovnika u eurima što je porastao od 2016. do kraja 2022. za 52 posto, na 17.240 eura i dalje smo pri dnu EU-a, lošije su samo Bugarska i Rumunjska koje su znatno više rasle u proteklih sedam godina, za 81, odnosno 77 posto.

Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od europskog prosjeka. Po posljednjim raspoloživim podacima Eurostata, od Hrvatske su danas slabije Mađarska, Bugarska i Rumunjska, dok su 1995., od tadašnjih hrvatskih 25,5 posto BDP-a po stanovniku od EU prosjeka, bolje bile samo Slovenija koja je već tada imala 55 posto od europskog prosjeka i Češka s 30 posto EU prosjeka.

Tagovi: standard hrvatskih građana, paritet kupovne moćim kupovna moć, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
SIGNALI
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo, u lipnju je u odnosu na svibanj smanjen za 0,7 bodova na 88,6 bodova, ali samo zbog pesimističnijih očekivanja.
Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u svibnju
FDI
Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u svibnju
PEKING - Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno su pala u svibnju, produživši niz pada već 12. mjesec zaredom, pokazuju službeni podaci.
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
PRORAČUN
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
BERLIN - Pred koalicijom je još puno posla u teškim raspravama o saveznom proračunu za 2025., rekao je njemački ministar financija Christian Lindner.
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
MIROVINE
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
BERLIN - Njemačka je doduše odlučila kako mirovine neće smjeti pasti ispod 48% prosječnog dohotka, ali još nitko ne zna – kako to učiniti? Jer kod sve manje mladih i sve više umirovljenika se to čini nemogućim.
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PRITISCI
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PARIZ - Ulagači zahtijevaju najveću premiju u više od desetljeća za držanje francuskih obveznica u usporedbi sa sigurnijim njemačkim dugom, jer raste zabrinutost da bi stranke koje se bore za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj mogle dodatno napuhati javne financije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE