GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatsku ekonomiju čeka stagnacija, a možda i recesija

Hrvatsku ekonomiju čeka stagnacija, a možda i recesija
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 19:47
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Gospodarstvo Europske unije već neko vrijeme usporava, a taj je trend i izraženiji nego što se donedavno predviđalo. Europska komisija svoje je prognoze smanjila i za eurozonu i za cijelu Europsku uniju. U 2023. tako predviđaju rast od samo 0,8 posto, dok se još prije nekoliko mjeseci predviđalo oko 1 posto.

I HNB-ove analize pokazuju znakove usporavanja hrvatskog gospodarstva, možda čak i pada u trećem tromjesečju. No, naše gospodarstvo raste znatno brže od većine članica Europske unije, ispred nas su, prema trenutačnim sezonski prilagođenim podacima, samo Litva, Slovenija i Grčka.

Nakon blagog proljetnog rasta europskog gospodarstva, ljetni mjeseci donose znakove usporavanja. Energetski šokovi, smanjenje potrošnje, rast kamatnih stopa u borbi s inflacijom... sve to ostavlja posljedice na europska gospodarstva i više nego što se očekivalo. Usporavanje naših najvažnijih trgovinskih partnera nikako nije dobra vijest za Hrvatsku - kaže ministar financija Marko Primorac, piše HRT.

- Naravno da nije dobro ni za nas, i pitanje je vremana kada će se ti negativni učinci preliti i na hrvatsko gospodarstvo. To ovisi naravno o izraženosti pada gospodarske aktivnosti u tim državama, o dugotrajnosti toga pada, ali naravno da to nije nešto što nas veseli, rekao je ministar Primorac.

Prema dostupnim statističkim podacima za srpanj u Hrvatskoj je prilično snažno smanjena industrijska proizvodnja, stagnira i trgovina na malo, blago je pao broj turističkih noćenja i u srpnju i u kolovozu, nabrajaju u HNB-u. Stoga je rast u trećem tromjesečju teško očekivati.

- Ako se takvi nepovoljni trendovi iz srpnja nastave i u kolovozu i u rujnu, jedan model brze procjene aktivnosti HNB-a pokazuje da bi u trećem tromjesečju mogla biti ostvarena stagnacija realne aktivnosti u odnosu na drugo tromjesečje, dok drugi ukazuje na blagu kontrakciju ili pad realne aktivnosti u trećem tromjesečju u odnosu na drugo tromjesečje, istaknuo je Gordi Sušić, direktor Direkcije za ekonomske analize HNB-a.

Ipak, za ukupnu ocjenu gospodarske aktivnosti, kažu u Vladi, treba pričekati i sagledati cijelu godinu. Dobro je što zasad rastemo brže od drugih.

- Jedni smo od najboljih u Europi, prosječan rast je 0,5 posto, a naš rast je prema podacima DZS za drugi kvartal 2,7 posto, rekao je ministar Davor Filipović.

Ukupni bi godišnji rast hrvatskog BDP-a i dalje trebao ostati relativno visok, gotovo 3 posto, prognoza je HNB-a.

- Prema najnovijim projekcijama HNB-a rast u cijeloj 2023. godini mogao bi iznositi 2,9 posto, i potom se lagano u 2024 usporiti na 2,6 posto. Međutim ono što želim naglasiti je da su recentni pokazatelji nepovoljni, ukazuju na jačanje negativnih rizika, i to poglavito negativnih rizika u kratkome roku, naglasio je Sušić.

A takvih je rizika mnogo, kaže Sušić, od cijena energije i rata u Ukrajini, do prilično "klonulog" europskog gospodarstva, napose nama važne Njemačke, Italije i Austrije. Ni zaoštravanje europske monetarne politike, zbog borbe s inflacijom, nikako ne pogoduje rastu gospodarstva, ni europodručja ni Hrvatske.

Tagovi: hrvatska ekonomija, stagnacija, Hrvatska narodna banka, Marko Primorac, recesija
PROČITAJ I OVO
Prosječna cijena oranica u 2022. porasla 283 kune po hektaru
ORANICE
Prosječna cijena oranica u 2022. porasla 283 kune po hektaru
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila je 27.878 kuna za hektar, što je 283 kuna više nego u godini ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.
EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SNIŽENE PROGNOZE
EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SARAJEVO - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je procjene ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine na 1,5 posto, što je za 0,5 postotnih bodova manje u odnosu na prognozu iz maja.
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
U PLUSU
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
ZAGREB - Do kraja godine Hrvatska zaključuje svoju prvu EU financijsku perspektivu, onu za razdoblje od 2014. do 2020., pri čemu će potrošiti kompletnu alokaciju sredstava za to programsko razdoblje od 12,19 milijardi eura, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, dodavši da je Hrvatska ukupno dosad u plusu s novcem iz EU-a za 11,9 milijardi eura.
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
LOŠI SIGNALI
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni promet industrije u srpnju ove godine pao je za 4,1 posto u odnosu na lipanj, a u odnosu na lanjski srpanj manji je za 1,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE