GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrija eurozone blago posustala u siječnju

Industrija eurozone blago posustala u siječnju
SLABO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2021 / 15:09
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Aktivnosti u industriji eurozone blago su posustale na početku godine, zakočene kašnjenjima u lancima opskrbe koje su prouzročile nove mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave u proizvodnji (PMI) pao je u siječnju za 0,4 boda u odnosu na prosinac, na 54,8 bodova, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, neznatno povisivši prvu procjenu njegove vrijednosti.

„Proizvodnja u industriji eurozone porasla je solidnim tempom i na početku 2021., iako najslabije od početka oporavka, zbog uvođenja novih mjera zaključavanja i nestašica u opskrbi koje proizvođače u cijeloj regiji stavljaju pred nove izazove", ističe poslovni ekonomist Markita.

Zemlje u zoni primjene zajedničke europske valute bile su prisiljene ponovo uvesti stroge mjere zatvaranja kako bi suzbile novi val zaraze covidom 19.

"Problem kašnjenja u lancima opskrbe znatno se pogoršao u prvom mjesecu - veća su kašnjenja zabilježena samo jednom u više od dva desetljeća istraživanja - početkom prošle godine, u razdoblju globalnog lockdowna", objašnjava Chris Williamson.

Manjak u opskrbi osigurao je dobavljačima glavnu riječ u određivanju cijena pa su cijene sirovina naglo porasle a tome valja dodati i veće troškove isporuke, objašnjava Williamson, dodajući da bi cjenovni pritisak trebao oslabiti kada se otvori više kapaciteta.

Među zemljama obuhvaćenim istraživanjem najsnažnije su rasle aktivnosti u zemljama s jakom izvoznom bazom, uključujući Njemačku, Italiju i Nizozemsku, pokazuje izvješće.

Poslovni su čelnici iskazali znatno veći optimizam u prognozama za ovu godinu, nadajući se u prvom redu da će cijepljenje protiv covida 19 u idućim mjesecima pomoći ublažiti ograničenja, što bi trebalo potaknuti gospodarsku aktivnost.

Poslovni ekonomist Markita upozorava ipak na kontinuirano veliku neizvjesnost.

"Iako su izgledi poboljšani i optimizam je u industriji u siječnju dosegnuo najvišu razinu u tri godine, šaljući umirujući signal samopouzdanja, svaka naznaka eventualnog kašnjenja u cijepljenju pojačat će neizvjesnost", zaključuje.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit, PMI index, indeks menadžera nabave
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE