GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrija eurozone iskoristila naznake popuštanja krize u nabavnim lancima

Industrija eurozone iskoristila naznake popuštanja krize u nabavnim lancima
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2022 / 13:15
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Aktivnosti u industriji eurozone blago su pale u prosincu, a kompanije su iskoristile popuštanje krize u nabavnim lancima kako bi se opskrbile sirovinama, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone pao je u prosincu za 0,4 boda u odnosu na studeni, na 58 bodova, potvrdila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Indeks outputa u prosincu je ostao stabilan na razini od 53,8 bodova.

„Druga polovina 2021. bila je nevjerojatno izazovno razdoblje za proizvođače eurozone, no rezultati najnovijeg istraživanja nisu previše pokvarili praznično veselje”, rekao je viši ekonomist Markita Joe Hayes.

Globalna pandemija koronavirusa otežala je industriji nabavu sirovina i poluproizvoda i povećala je troškove, no naznake ublažavanja krize u opskrbi osjetno je ublažila cjenovne pritiske.

„Vidimo prve, više nego dobrodošle znakove popuštanja krize u lancu opskrbe, koja je zahvatila proizvodne linije diljem Europe. Iako je poboljšanje neznatno... podaci PMI-ja pokazali su najsnažniji tempo nabave zaliha u prosincu otkada se istraživanje provodi", dodao je Hayes.

Ublažavanje krize u nabavi smanjilo je troškove inputa, pa su kompanije znatno skromnije podigle cijene nego u studnome.

"Nadu ulijeva i skromnije povećanje cijena, ali rast je još uvijek snažan", istaknuo je ekonomist Markita.

Nabavni lanci polako se oporavljaju, ali pandemija bi mogla donijeti nova neugodna iznenađenja, upozoravaju u londonskoj tvrtki.

"Suočeni smo s novim valom ekonomske neizvjesnosti s obzirom na širenje omikrona u Europi. Ne može se isključiti mogućnost opetovanih poremećaja u nabavnim lancima zbog covida 19, a time ni opetovano privremeno jačanje inflacije", zaključio je Hayes.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit
PROČITAJ I OVO
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
CIJENE
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
ZAGREB - U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto.
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE