GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače

Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2021 / 15:02
Autor: SEEbiz / H
NÜRNBERG - Raspoloženje njemačkih potrošača spustilo se na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci pod utjecajem novog vala pandemije covida 19 i relativno visoke inflacije, pokazalo je u četvrtak istraživanje marketinške agencije GfK.

Indeks koji mjeri očekivanja njemačkih potrošača za prosinac pao je na minus 1,6 bodova, s minus jedan bod u studenome, objavio je GfK.

Četvrti val pandemije covida 19 donio je nagli rast broja zaražnih i bolnički su kapaciteti gotovo iscrpljeni pa se strahuje da će vlada ponovo uvesti ograničenja za trgovine i restorane, tumači analitičar GfK Rolf Buerkel.

Inflacija je istodobno premašila četiri posto, što je naštetilo kupovnoj moći potrošača, dodaje Buerkel.

"Potrošačka klima trenutno je pod pritiskom s dvije strane", zaključuje, istaknuvši da je sklonost kupnji na najnižoj razini od veljače ove godine kada su na snazi bile stroge mjere zatvaranja.

"Sve to zajedno umanjuje poslovne izglede za nadolazeću sezonu božićnih kupovina", napominje analitičar GfK.

Očekivanja za gospodarstvo pogoršana su drugi mjesec zaredom i znatno su niža no što su bila ljetos, a Buerkl pripisuje takav rezultat zastojima u lancima opskrbe, posebno poluvodiča, koji su doveli do pada proizvodnje elektroničke robe i vozila.

Pad proizvodnje rezultirao je za mnoge radnike skraćenim radnim vremenom, pa su očekivanja potrošača o primanjima na najnižoj razini od travnja.

Osobna potrošnja jedini oslonac

Rezultati istraživanja GfK zabrinjavaju budući da je upravo potrošnja kućanstava, prema danas objavljenoj procjeni statističkog ureda, bila jedini pokretač rasta njemačkog gospodarstva u trećem tromjesečju, ublaživši utjecaj smanjene državne i potrošnje kompanija.

Njemački BDP porastao je u trećem tromjesečju za 1,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, izvijestio je Destatis, blago snizivši početnu procjenu.

U drugom tromjesečju uvećan je 2,0 posto.

Osobna potrošnja porasla je u razdoblju od srpnja do rujna 6,2 posto dok je država smanjila potrošnju za 2,2 posto. Pale su i investicije kompanija, za 3,7 posto.

Smanjena je i robna razmjena s inozemstvom, napominje Destatis, pa je izvoz pao jedan posto, a uvoz 0,6 posto u odnosu na proljetno tromjesečje.

Na godišnjoj razini BDP je u ljetnom tromjesečju prema kalendarski prilagođenim podacima porastao 2,5 posto, nakon 10,4-postotnog skoka u proljetnom tromjesečju koji odražava duboki pad aktivnosti u proljeće 2020., na početku pandemije.

Gospodarstvo još uvijek zaostaje za 1,1 posto za razinom prije početka pandemije, primjećuju u statističkom uredu.

Tagovi: raspoloženje njemačkih potrošača, agencija GfK
PROČITAJ I OVO
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
RAST
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
PEKING - Kineski institut preporučio je u ponedjeljak vladi u Pekingu da za 2022. godinu odredi ciljanu stopu rasta "iznad pet posto" budući da gospodarstvo usporava u okruženju novih slučajeva zaraze koronavirusom i visokih cijena sirovina.
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
DOGOVOR
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
BRUXELLES - Ministri rada i socijalnih pitanja država članica EU-a usuglasili su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu zajedničko stajalište o minimalnim plaćama EU-a, na temelju kojeg će pregovarati s Europskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
PAD
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
BERLIN - Potražnja za njemačkom robom naglo je pala u listopadu, pritisnuta dvoznamenkastim padom narudžbi iz inozemstva u uvjetima problema u nabavnim lancima i nestašice sirovina i poluproizvoda, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda.
Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
DUG
Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
ZAGREB - Bruto inozemni dug na kraju kolovoza iznosio je 45,3 milijarde eura, što je za 1,3 milijarde eura ili 2,8 posto više u odnosu na srpanj, a za 4,5 milijardi eura ili 11,1 posto više u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je dugoročnu procjenu slovenskog državnog duga prema A. Izgledi su stabilni, objavio je Fitch.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE