GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija jače pogađa siromašne

Inflacija jače pogađa siromašne
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2023 / 20:41
Autor: SEEbiz
BERLIN - Inflacija teže pogađa kućanstva s nižim primanjima jer ona troše nesrazmjerno više na puko preživljavanje od bogatih, tvrdi njemački Institut za makroekonomska i ekonomska istraživanja (IMK) u redovitoj studiji.

Prema IMK-ovom siječanjskom monitoru inflacije, osnovni životni troškovi u Njemačkoj bili su 8,7 posto viši nego 12 mjeseci ranije, no obiteljska i samačka kućanstva s niskim primanjima pretrpjela su efektivni porast od 10 posto.

Nasuprot tome, samačka kućanstva s najvišim prihodima zabilježila su rast osnovnih životnih troškova za 7,4 posto.

“Porast cijena energije i hrane snažnije pogađa siromašna kućanstva, jer na te stavke troše znatno veći dio svog budžeta”, rekli su autori monitora Sebastian Dullien i Zilke Tober.

Ekonomisti očekuju usporavanje inflacije u nadolazećim mjesecima jer će se u ožujku navršiti godina dana otkako je ruski napad na Ukrajinu izazvao eksploziju cijena energenata.

Dakle, statistika će izbrisati taj skok iz brojki. Pod uvjetom da rat u Ukrajini ne eskalira, isto će se dogoditi i s hranom čija se cijena postupno smiruje.

Međutim, kućanstva s niskim i umjerenim prihodima i dalje će snažnije osjećati rast cijena od bogatijih sve dok cijene energije i hrane ne prestanu rasti po stopi višoj od prosječne stope inflacije, navodi IMK.

Tagovi: inflacija u njemačkoj, njemačka ekonomija, inflacija
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE