GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Argentini premašila razinu od 100 posto

Inflacija u Argentini premašila razinu od 100 posto
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 10:59
Autor: SEEbiz
BUENOS AIRES - Stopa inflacije u Argentini iznosi više od 100 posto, što se desilo prvi put nakon hiperinflacije u ovoj državi tokom 90-ih godina. Argentina je 2001. bankrotirala.

Kako su saopćili iz statističke agencije ove zemlje, stopa inflacije iznosi 102,5 posto, što znači da su cijene roba i usluga duplo više, u odnosu na prethodnu godinu. Argentina godinama ima ekonomske probleme zbog čega većina stanovništva živi u siromaštvu. Vlasti pokušavaju obuzdati rast cijena njihovim ograničavanjem.

Međutim, drastičan je rast cijena hrane i pića - cijene su u februaru porasle za 9,8 posto, u odnosu na mjesec ranije. Argentinski mediji su objavili da su cijene mesa u mjesec dana porasle za skoro 20 posto. List Ambito je objavio da su nepovoljni vremenski uslovi, produženi toplotni val i suša ozbiljno utjecali na stočarstvo i poljoprivredu.

Visoka inflacija se već dugo osjeti u ovoj zemlji. U septembru prošle godine bili su protesti na kojima se tražilo da se rast cijena obuzda. Iz centralne banke su najavili da će biti izdata novčanica u novom apoenu - 2.000 pezosa (18 KM), što je odgovor na rast cijena.

Vlada dugo pokušava da ublaži inflaciju, ali su političke podjele ugrozile ekonomiju. Prošlog ljeta u mjesec dana su promijenjena tri ministra ekonomije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je ovoj državi odobrio još šest milijardi dolara za spašavanje ekonomije. To je bila posljednja isplata u 30-mjesečnom programu pomoći koji bi u konačnici trebao iznositi 44 milijarde dolara, prenosi BBC.

Tagovi: Inflacija u Argentini, Argentina, hiperinflacija, Međunarodni monetarni fond
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
SIGNALI
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo, u lipnju je u odnosu na svibanj smanjen za 0,7 bodova na 88,6 bodova, ali samo zbog pesimističnijih očekivanja.
Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u svibnju
FDI
Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u svibnju
PEKING - Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno su pala u svibnju, produživši niz pada već 12. mjesec zaredom, pokazuju službeni podaci.
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
PRORAČUN
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
BERLIN - Pred koalicijom je još puno posla u teškim raspravama o saveznom proračunu za 2025., rekao je njemački ministar financija Christian Lindner.
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
MIROVINE
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
BERLIN - Njemačka je doduše odlučila kako mirovine neće smjeti pasti ispod 48% prosječnog dohotka, ali još nitko ne zna – kako to učiniti? Jer kod sve manje mladih i sve više umirovljenika se to čini nemogućim.
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PRITISCI
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PARIZ - Ulagači zahtijevaju najveću premiju u više od desetljeća za držanje francuskih obveznica u usporedbi sa sigurnijim njemačkim dugom, jer raste zabrinutost da bi stranke koje se bore za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj mogle dodatno napuhati javne financije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE