GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u avgustu u Srbiji 13,2%

Inflacija u avgustu u Srbiji 13,2%
CENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2022 / 18:42
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Narodna banka Srbije objavila je da je međugodišnja inflacija u Srbiji u avgustu iznosila 13,2 odsto, od čega je oko 70 procenata doprinosa i dalje posledica rasta cena hrane i energenata.

Međugodišnja bazna inflacija, na koju mere monetarne politike mogu da utiču u većoj meri, i dalje je znatno niža od ukupne i u avgustu je bila 7,9 procenata, navodi NBS.

Mesečna inflacija u avgustu prema podacima Republičkog zavoda za statistiku bila je 1,2 odsto ispod stope inflacije koju je NBS očekivala za prethodni mesec.

„Na mesečni rast cena od 1,2 odsto najviše su uticale cene neprerađene i prerađene hrane, dok su u manjoj meri doprineli i rast cena u okviru bazne inflacije i cena dela energenata. Mesečni rast cena u okviru bazne inflacije bio je sporiji u odnosu na ukupnu inflaciju i u avgustu je iznosio 0,7 odsto. S druge strane, pad cena na mesečnom nivou od 5,2 odsto zabeležen je kod derivata nafte, što predstavlja njihovo prvo pojeftinjenje na mesečnom nivou od početka godine“, navela je NBS.

Narodna banka je navela i da je rast cena prerađene hrane u avgustu u odnosu na jul bio 1,7 procenata, što je slično dinamici mesečnog rasta ovih cena u periodu mart-jul.

Navodi se da su u uslovima i dalje visokih svetskih cena hrane, rasta cena ulaznih troškova u proizvodnji i transportu hrane, kao i negativnih efekata suše, kako na domaćem tržištu, tako i u većem delu Evrope, cene prerađene hrane u avgustu, u odnosu na isti mesec prethodne godine bile više za 19 procenata.

Cene neprerađene hrane u avgustu su zabeležile mesečni rast od 4,1 odsto, dok su u odnosu na isti mesec prethodne godine bile više za 23 procenta.

„Pod uticajem i dalje snažnih troškovnih pritisaka i veće uvozne inflacije u avgustu je nastavljen i rast cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta). Ipak, bazna inflacija u Srbiji nastavlja da se kreće na znatno nižem nivou u odnosu na ukupnu inflaciju, kao i u odnosu na baznu inflaciju u pojedinim zemljama centralne i jugoistočne Evrope“, navodi centralna banka.

Nižem nivou bazne inflacije nastavlja da doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima, kao i „usidrena“ srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora koja se kreću u granicama cilja.

NBS ocenjuje da će prema avgustovskoj projekciji Izvršnog odbora međugodišnja inflacija tokom tekućeg tromesečja najverovatnije dostići vrhunac, a zatim će imati opadajuću putanju.

Napominje se da će smirivanju inflatornih pritisaka doprineti dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta.

NBS procenjuje da će u kratkom roku smirivanju inflatornih pritisaka doprineti i ekonomske mere Vlade Srbije kojima je ograničen rast cena hrane i energenata na domaćem tržištu.

Tagovi: inflacija u Srbiji, rast cena, energija, hrana, transport, restorani
PROČITAJ I OVO
EK predstavila industrijski plan kao odgovor na američki plan subvencija
INICIJATIVE
EK predstavila industrijski plan kao odgovor na američki plan subvencija
BRUXELLES - Europska komisija predstavila je danas svoj "Green Deal industrijski plan za eru neutralnosti", u pokušaju ublažavanja posljedica američkog zakona o smanjenju inflacije, koji predviđa 369 milijardi dolara pomoći američkom gospodarstvu do 2032. godine.
HNB: Uvođenje eura nema veći utjecaj na inflaciju
INFLACIJA
HNB: Uvođenje eura nema veći utjecaj na inflaciju
ZAGREB - Prvi podaci o siječanjskoj inflaciji upućuju da uvođenje eura, kao i u drugim zemljama, nema veći utjecaj na ukupnu inflaciju, ocjenjuju iz Hrvatske narodne banke (HNB).
HUP: Usporavanje inflacije u siječnju demantiralo narativ o poskupljenjima po uvođenju eura
INFLACIJA
HUP: Usporavanje inflacije u siječnju demantiralo narativ o poskupljenjima po uvođenju eura
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca je ocijenila da se popularni narativ o snažnim široko rasprostranjenim poskupljenjima po uvođenju eura pokazao pogrešnim, budući da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju ove godine nepromijenjene u odnosu na prosinac lani.
Inflacija, čini se, usporava i u Hrvatskoj
PRVE PROCJENE
Inflacija, čini se, usporava i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku za siječanj, čini se da je inflacija u Hrvatskoj počela usporavati.
Inflacija u eurozoni pala treći uzastopni mjesec
POPUŠTANJE
Inflacija u eurozoni pala treći uzastopni mjesec
FRANKFURT - Eurozona je u siječnju zabilježila godišnju inflaciju od 8,5 posto, nakon što je u prosincu iznosila 9,2 posto, prema prvoj procjeni europskog statističkog ureda Eurostat. Inflaciju su i dalje poticale visoke cijene energije i hrane.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE