GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u EU i eurozoni u listopadu na najvišoj razini u više od 13 godina

Inflacija u EU i eurozoni u listopadu na najvišoj razini u više od 13 godina
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2021 / 12:03
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Godišnja stopa inflacije u EU i eurozoni snažno je porasla u listopadu, dosegnuvši najvišu razinu u više od 13 godina, potaknuta poskupljenjem energenata, a u Hrvatskoj približila se prosjeku eurozone, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), porasla je u listopadu na 4,4 posto, što je njezina najviša razina od srpnja 2008. godine, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U rujnu iznosila je 3,6 posto.

Rast cijena snažno je ubrzao i u eurozoni, na 4,1 posto, također dosegnuvši najvišu razinu u nešto više od 13 godina, potvrdio je Eurostat procjenu s početka mjeseca. U rujnu cijene su porasle 3,4 posto.

U listopadu prošle godine cijene su u EU porasle 0,3 posto dok su u eurozoni bilježile isti postotni pad.

Visoka stopa inflacije u listopadu najvećim dijelom odražava skok cijena energenata, za čak 23,7 posto u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Značajno je na inflaciju u EU i eurozoni utjecao i skok cijena u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, za 4,6 posto, dijelom odražavajući nisku poredbenu osnovicu u 2020. godini kada je vlada privremeno snizila stopu PDV-a kako bi poduprla potrošnju u koronakrizi.

Hrvatska uz Nizozemsku i Austriju

Svih 27 zemalja EU-a bilježilo je u listopadu višu stopu inflacije nego u prethodnom mjesecu, a najviša je bila u Litvi gdje je iznosila 8,2 posto.

Slijede Estonija i Mađarska gdje su cijene u listopadu porasle na godišnjoj razini 6,8 odnosno 6,6 posto, a u skupini su i Poljska i Rumunjska s rastom cijena za 6,5 odnosno 6,4 posto.

U Hrvatskoj potrošačke su cijene u listopadu porasle 3,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od veljače 2013. godine. U rujnu uvećane su na godišnjoj razini 3,5 posto dok su u listopadu 2020. bile manje za 0,2 posto nego u godini ranije.

Blizu su Hrvatskoj u prošlom mjesecu bile i Nizozemska i Austrija sa stopom inflacije od 3,7 posto i Slovenija gdje je iznosila 3,5 posto.

Najslabije su u prošlom mjesecu porasle cijene na Malti, za 1,4 posto, i u Portugalu, za 1,8 posto, a stopu inflacije nižu od tri posto bilježile su još samo Finska i Grčka, od 2,8 posto.

Tagovi: inflacija u Njemačkoj, rast cijena, cijene
PROČITAJ I OVO
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
RAST
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
PEKING - Kineski institut preporučio je u ponedjeljak vladi u Pekingu da za 2022. godinu odredi ciljanu stopu rasta "iznad pet posto" budući da gospodarstvo usporava u okruženju novih slučajeva zaraze koronavirusom i visokih cijena sirovina.
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
DOGOVOR
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
BRUXELLES - Ministri rada i socijalnih pitanja država članica EU-a usuglasili su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu zajedničko stajalište o minimalnim plaćama EU-a, na temelju kojeg će pregovarati s Europskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
PAD
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
BERLIN - Potražnja za njemačkom robom naglo je pala u listopadu, pritisnuta dvoznamenkastim padom narudžbi iz inozemstva u uvjetima problema u nabavnim lancima i nestašice sirovina i poluproizvoda, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda.
Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
DUG
Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
ZAGREB - Bruto inozemni dug na kraju kolovoza iznosio je 45,3 milijarde eura, što je za 1,3 milijarde eura ili 2,8 posto više u odnosu na srpanj, a za 4,5 milijardi eura ili 11,1 posto više u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je dugoročnu procjenu slovenskog državnog duga prema A. Izgledi su stabilni, objavio je Fitch.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE