GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u EU u ožujku poskočila na 7,8 posto

Inflacija u EU u ožujku poskočila na 7,8 posto
RAST CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2022 / 14:17
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Inflacija u EU i eurozoni dosegnula je u ožujku novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke, potaknuta poskupljenjem energije, a u Hrvatskoj pratila je rast cijena u zoni primjene zajedničke europske valute.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u ožujku na 7,8 posto, izračunao je Eurostat prema izvješću objavljenom u četvrtak. To je njezina najviša razina od 2001. godine.

U veljači iznosila je 6,2 posto.

U eurozoni stopa inflacije porasla je s 5,9 na 7,4 posto, utvrdili su statističari, snizivši dosadašnju procjenu za 0,1 postotni bod. To je još uvijek najsnažniji rast cijena otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke 1996. godine.

Daleko su najsnažnije u ožujku u eurozoni porasle cijene energije, za 44,4 posto, s udjelom u ukupnoj stopi inflacije od 4,36 postotnih bodova. U veljači energija je poskupjela 32 posto.

Izrazito su u prošlom mjesecu porasle i cijene svježe hrane, za 7,8 posto.

Samo su Belgija i Slovenija u ožujku bilježile nižu stopu inflacije nego u veljači, pokazuju podaci Eurostata.

Baltik i dalje na vrhu

Čak sedam zemalja EU-a bilježilo je u ožujku dvoznamenkaste stope inflacije.

Najviše su ponovo porasle potrošačke cijene u Litvi i Estoniji, za 15,6 odnosno 14,8 posto. Blizu je i Češka sa stopom inflacije od 11,9 posto.

Skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena pridružile su se u ožujku i Bugarska, Poljska, Nizozemska i Latvija.

U Hrvatskoj stopa inflacije mjerena HICP-om iznosila je u ožujku 7,3 posto, što je njezina najveća vrijednost od srpnja 2008. godine. U veljači cijene su porasle 6,3 posto, a u ožujku prošle godine 1,6 posto.

Istu stopu inflacije bilježila je u prošlom mjesecu i Švedska, a u skupini su još i Cipar, sa stopom inflacije od 6,2 posto, te Danska i Slovenija gdje je iznosila 6,0 posto.

Najnižu stopu inflacije bilježila je Malta, od 4,5 posto. Slijede Francuska i Portugal gdje je iznosila 5,1 odnosno 5,5 posto.

Tagovi: inflacija u EU, inflacija u eurozoni, eurozona, rast cijena
PROČITAJ I OVO
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
PRIJEDLOG
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
ZAGREB - Ekonomski savjet predsjednika RH u srijedu je Vladi predložio mjeru za pomoć socijalno najugroženijim skupinama zbog rasta cijena hrane i energije, koja bi se odnosila na oko 785 tisuća građana, uz izdatke na mjesečnoj razini od 25 do oko 30 milijuna kuna.
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
MALOPRODAJA
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
LUXEMBOURG - Promet u maloprodaji EU-a i eurozone stabilizirao se u svibnju nakon pada u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj je zamjetno porastao, pokazale su u srijedu procjene europskog statističkog ureda.
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAHVALA
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zahvaljuje potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na dosadašnjoj suradnji i otvorenom dijalogu koji su u posljednjih šest godina vodili o nizu važnih tema vezanih za hrvatsko gospodarstvo te poziciju poduzetnika i privatnog sektora, a uspješnu suradnju očekuju i s novim ministrom.
Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
STABILNO
Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
BERLIN - Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilizirala se u svibnju nakon tromjesečnog razdoblja pada, poduprta oporavkom narudžbi iz zemalja izvan eurozone, pokazali su u srijedu podaci statitističkog ureda.
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
PROTIVLJENJE
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
LUGANO - Ukrajinski planovi da zaplijeni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, kako bi financirala oporavak zemlje, naišli su na snažan otpor Švicarske, domaćina međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine, javlja Guardian.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE