GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni

Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 13:09
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.

Na razini EU-u godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu među zemljama-članicama spustila se u veljači na 2,8 posto. U siječnju iznosila je 3,1 posto.

U eurozoni kliznula je s 2,8 na 2,6 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja veljače.

Na mjesečnoj razini cijene su u veljači na oba područja porasle za 0,6 posto. U siječnju bile su kliznule za 0,2 posto u odnosu na prosinac, izračunao je europski statistički ured, revidiravši procjenu za zonu primjene zajedničke europske valute.

Najviše je u veljači u zoni primjene eura pojeftinila energija, za 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali blaže nego u siječnju.

Svježa hrana poskupjela je za 2,1 posto, znatno blaže nego na početku godine kada su joj cijene bile poskočile za za 6,9 posto.

U veljači 2023. godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 8,5 posto, a u EU 9,9 posto.

Najvišu godišnju stopu inflacije u EU bilježila je i u veljači Rumunjska, od 7,1 posto, izvijestio je Eurostat.

Slijedi Hrvatska s najvećim rastom cijena mjerenih HICP-om među članicama eurozone, za 4,8 posto u odnosu na veljaču 2023. Istu stopu inflacije mjerene HICP-om Hrvatska je bilježila i u siječnju.

Skupina s najsnažnijim rastom cijena u veljači obuhvaća još Estoniju, članicu eurozone, gdje su cijene porasle za 4,4 posto.

Najnižu su pak godišnju stopu inflacije u EU u veljači bilježile Danska i Latvija, od 0,6 posto, stoji u izvješću.

Tagovi: inflacija, cijene, eurozona, eurostat
PROČITAJ I OVO
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
DUG
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
BRUXELLES - Francuska, Italija, Belgija, Poljska, Mađarska, Slovačka i Malta imaju previše dugova ustvrđuje Europska komisija, ali ne zahtijeva od njih strogu štednju. Sedam dužnika EU-a najprije će dobiti savjete.
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BOLJE PROGNOZE
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo ove godine porasti za 0,4 posto, procjenjuje münchenski institut za ekonomska istraživanja Ifo u najnovijoj gospodarskoj prognozi, nakon što je prije za Njemačku predviđao rast od 0,2 posto. Za 2025. institut je zadržao prognozu rasta od 1,5 posto.
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ZARADE
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
USPOREDBE
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
LJUBLJANA - Za nadolazeći Dan državnosti, Statistički ured Republike Slovenije (Surs) pripremio je pregled podataka o stanju u Sloveniji u usporedbi s 1991. u vrijeme osamostaljenja.
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
POSLOVI
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
BERLIN - Poslovi koji nude priliku za rad od kuće procvjetali su u Njemačkoj tijekom pandemije, ali su nastavili rasti čak i nakon toga, prema analizi Zaklade Bertelsmann objavljenoj u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE