GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Kini iznad očekivanja analitičara

Inflacija u Kini iznad očekivanja analitičara
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2022 / 08:52
Autor: SEEbiz / H
PEKING – Inflacija u Kini, mjerena rastom potrošačkih cijena, porasla je u ožujku 1,5 posto na godišnjoj razini, najbrže u tri mjeseca, s 0,9 posto u veljači.

Rast potrošačkih cijena premašio je prognoze analitičara, koji su u anketi Reutersa predviđali međugodišnju stopu od 1,2 posto.

Drugo najveće svjetsko gospodarstvo bilo je pod pritiskom u ožujku zbog obnovljene epidemije kovid-19, a proizvodni i uslužni sektori izvještavaju o padu aktivnosti.

Vlasti su predstavile mjere potpore gospodarstvu, koje uključuju veću fiskalnu potrošnju i niže poreze na dohodak za mala poduzeća.

U usporedbi s ožujkom prošle godine, cijene hrane pale su 1,5 posto s pada od 3,9 posto u veljači, što je negativno utjecalo na opću inflaciju za 0,28 postotnih bodova, prema Državnom zavodu za statistiku (NBS) .

Istodobno, rast proizvođačkih cijena u Kini u ožujku je usporen, unatoč troškovnim problemima uzrokovanim ratom u Ukrajini i uskim grlima u lancu opskrbe.

Indeks proizvođačkih cijena porastao je 8,3 posto na godišnjoj razini, u odnosu na 8,8 posto u veljači.

Iako je ovo najsporiji međugodišnji rast inflacije proizvođača u Kini od travnja 2021., mjesečni rast od 1,1 posto bio je najbrži u posljednjih pet mjeseci.

Tagovi: inflacija u kini, inflacija, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE