GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Njemačkoj jako usporila

Inflacija u Njemačkoj jako usporila
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2024 / 18:12
Autor: SEEbiz
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj zamjetno je usporila u siječnju, odražavajući niže cijene energije, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Potrošačke cijene bile su u siječnju više za 2.9 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunao je preliminarno Destatis. U prosincu su bile više za 3.7 posto nego na kraju 2022.

Stopa inflacije na početku ove godine najniža je od lipnja 2021., navode u statističkom uredu. Na mjesečnoj razini cijene su porasle 0.2 posto, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, nakon 0.1-postotnog rasta u prosincu.

Energija i motorna goriva stajali su u siječnju njemačka kućanstva 2.8 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, izračunali su statističari. U prosincu su za njih morali izdvojiti 4.1 posto više nego godinu dana ranije. Cijene su im pale unatoč ukidanju mjera državne pomoći i povećanju cijena ugljičnog dioksida, ističe Destatis.

Hrana je na početku godine prema prvoj Destatisovoj procjeni poskupjela za 3.8 posto, osjetno blaže nego proteklih mjeseci. U prosincu i studenom bila je skuplja za 4.5 odnosno za 5.5 posto, pokazuju podaci Destatisa. Usluge su bile skuplje za 3.4 posto, približno kao i u prosincu.

Temeljna inflacija, bez cijena hrane i energije, iznosila je u siječnju 3.4 posto i neznatno je niža nego u prosincu, pokazuju tablice.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji se koristi radi lakše usporedbe s ostalim zemljama Europske unije, pokazao je rast cijena u siječnju od 3.1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U prosincu cijene mjerene HICP-om porasle su na godišnjoj razini za 3.8 posto. U odnosu na prosinac HICP preliminarno pokazuje pad cijena u prvom ovogodišnjem mjesecu od 0.2 posto. U prosincu bilježile su isti postotni rast.

Tagovi: INFLACIJAM NJEMAČKA, CIJENE
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE