GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Njemačkoj usporila u lipnju

Inflacija u Njemačkoj usporila u lipnju
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2021 / 14:48
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj usporila je u lipnju, odražavajući blaži rast cijena energenata i hrane, objavio je u utorak državni zavod za statistiku.

Inflacija je u prošlom mjesecu iznosila 2,3 posto, pokazuje izvješće Destatisa. U svibnju iznosila je 2,5 posto.

Cijene hrane porasle su za 1,2 posto, u usporedbi sa svibanjskih 1,5 posto. Energenti su poskupjeli 9,4 posto, nakon svibanjskih 10 posto, odražavajući oživljavanje globalnog gospodarstva paralelno ukidanju pandemijskih ograničenja i cijepljenju.

Iskazane harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi u Europskoj uniji kako bi omogućio usporedbu među zemljama, cijene su u najvećem europskom gospodarstvu u lipnju porasle 2,1 posto, nakon 2,4-postotnog povećanja u svibnju.

Podaci o inflaciji u Njemačkoj bit će važni Europskoj središnjoj banci (ECB), koja je prošlog tjedna podigla ciljanu stopu inflacije s 'nešto ispod dva' na dva posto, signalizirajući da je u procesu oporavka od koronakrize spremna neko vrijeme tolerirati i nešto snažniji rast cijena.

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde poručila je u intervjuu za Bloomberg TV početkom tjedna da će banka na srpanjskoj sjednici izmijeniti smjernice monetarne politike u eurozoni, naglasivši da im je cilj sačuvati povoljne uvjete financiranja gospodarstva.

Tagovi: inflacija u Njemačkoj, inflacija
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE