GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u SAD-u neočekivano skočila u prosincu

Inflacija u SAD-u neočekivano skočila u prosincu
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2024 / 18:42
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Nakon popuštanja u listopadu i studenom, američka je inflacija u prosincu skočila više od očekivanja. Potrošačke cijene, mjerene CPI indeksom, na godišnjoj su razini porasle za 3,4 posto, što je 0,3 postotna boda više nego u studenom, objavilo je američko ministarstvo rada.

Temeljna međugodišnja inflacija - koja isključuje cijene hrane i energenata, koje obično znatno fluktuiraju - u prosincu je u SAD-u iznosila 3,9 posto, sažima podatke ministarstva francuska novinska agencija AFP.

Iako američka središnja banka Federal Reserve (Fed) neće donijeti odluku o mogućem smanjenju ključne kamatne stope na temelju jednomjesečnih podataka, prema analitičarima statistika iz prosinca mogla bi povećati pritisak na Fed, navodi agencija. .


U borbi protiv visoke inflacije, središnja je banka početkom 2022. počela podizati kamatne stope, a one su i danas na visokim razinama.

Unatoč rastu u prosincu, inflacija je u posljednjem mjesecu godine ipak bila znatno niža nego u lipnju 2022., kada je dosegnula najvišu razinu od 1981. godine od 9,1 posto.

Također je važna činjenica da je temeljna inflacija od 3,9 posto na godišnjoj razini najniža od svibnja 2021. O toj stopi inflacije Fed najviše vodi računa u svojoj monetarnoj politici.

“Izvješće pokazuje da smo 2023. završili s inflacijom gotovo dvije trećine nižom nego što je bila na vrhuncu, a temeljna inflacija najniža je od svibnja 2021.”, objavio je američki predsjednik Joe Biden.

“Tijekom cijele godine padale su cijene mlijeka, jaja, igračaka, kućanskih aparata, avionskih karata. Unatoč nekim prognozama, inflacija je niža, a tržište rada ostaje stabilno. Gospodarstvo je stvorilo više od 14 milijuna radnih mjesta otkako sam preuzeo dužnost”, dodao je.

Detaljnijom analizom televizije CNBC utvrđeno je da su glavni razlog rasta inflacije u prosincu cijene najma stanova koje su u odnosu na studeni porasle 0,5 posto, au odnosu na prosinac 2022. godine 6,2 posto.

Hrana je od studenog poskupjela za 0,2 posto, uključujući jaja za 8,9 posto, ali su od prosinca 2022. pojeftinila za 23,8 posto.

Od studenog su cijene energenata porasle za 0,4 posto, uključujući i benzin za 0,2 posto. Poskupjele su i zrakoplovne karte, i to od studenog za jedan posto.

U odnosu na studeni, zdravstvene usluge poskupjele su za 0,6 posto, rabljeni automobili poskupjeli su za 0,5 posto, a osiguranje automobila za 1,5 posto.

Plaće su, usklađene za učinak inflacije, u prosincu prošle godine u odnosu na studeni porasle za 0,2 posto, au odnosu na prosinac 2022. za 0,8 posto.

Tagovi: inflacija, cijene, potrošnja, maloprodaja, amerika, poskupljenja
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE