GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Sloveniji usporila na 3,3%

Inflacija u Sloveniji usporila na 3,3%
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2024 / 22:19
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Inflacija usporava, na godišnjoj je razini iznosila 3,3 posto, a na mjesečnoj razini - ponajviše zbog rasprodaja odjeće i obuće - zabilježena je deflacija od 0,6 posto, objavio je statistički ured.

Godišnja inflacija u siječnju bila je znatno niža nego godinu prije, kada je iznosila 10,0 posto. Također je znatno niža od prošlogodišnje prosječne inflacije koja je iznosila 7,4 posto.

Usluge su tijekom godine u prosjeku poskupjele za 4,6 posto, a roba za 2,7 posto. Cijene robe dnevne potrošnje i polutrajne robe porasle su za 3,9 posto odn 2,1 posto, dok su cijene trajnih dobara niže za 1,3 posto.

Godišnjoj inflaciji najviše su pridonijele poskupljenja hrane i bezalkoholnih pića (za 3,2 posto), 0,6 postotnih bodova. S učinkom od po 0,5 postotnih bodova uslijedila su poskupljenja iz skupina stanovanje, voda, struja, plin i ostala goriva (za 3,6 posto) te zdravstvo (za 9,4 posto).

Za razliku od prethodne dvije godine, ovogodišnji siječanj ponovno bilježi pad cijena. Na mjesečnoj su razini one u prosjeku smanjene za 0,6 posto, navodi Surs.

Tome su najviše pridonijele niže cijene odjeće i obuće koje su tijekom sezonskih sniženja pale za 8,3 posto i pridonijele deflaciji s 0,6 postotnih bodova. Po 0,2 postotna boda dodala su pojeftinjenja motornih goriva (benzin je pojeftinio 4,7 posto, a dizel goriva 4,5 posto) te aranžmana za godišnji odmor u inozemstvu (12,0 posto). Zamjetno su pale i cijene prirodnog plina (za 9,7%); njihov doprinos deflaciji bio je 0,1 postotni bod.

S druge strane, povećanjem cijene električne energije od 5 posto smanjena je mjesečna deflacija za 0,2 postotna boda. Po 0,1 postotni bod pridonijele su više cijene toplinske energije (za 7,7 posto), aranžmana za odmor u kući (za 4,1 posto) i mesa (za 1,3 posto).

Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, koji se koristi za usporedbu u EU, u siječnju je iznosio 3,4 posto, nakon 3,8 posto u prosincu i 9,9 posto u siječnju prošle godine. U mjesečnoj usporedbi cijene su prema tom indeksu također pale za 0,6 posto.

Cijene usluga u prosjeku su na godišnjoj razini bile više za 5,3 posto, a cijene roba za 2,3 posto. Roba dnevne potrošnje poskupjela je za 3,5 posto, polutrajna roba za 2,4 posto, dok je trajna roba pojeftinila za 2,0 posto.

Godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u prosincu 2023. u članicama EMU iznosila je 2,9 posto (mjesec ranije 2,4 posto), au članicama Europske unije 3,4 posto (mjesec ranije 3,1 posto). Najniža je bila u Danskoj (0,4 posto), najveća u Češkoj (7,6 posto), au Sloveniji je iznosila 3,8 posto.

Tagovi: INFLACIJA, SLOVENIJA, HRANA, ENERGIJA
PROČITAJ I OVO
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
INFLACIJA
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
ZAGREB - Analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su u komentarima stope inflacije u veljači procijenili kako bi prosječna godišnja stopa inflacije u ovoj godini mogla biti na razini od oko 3,5 posto.
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
TRENDOVI
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
FRANKFURT - Proizvodna aktivnost u eurozoni smanjila se i u veljači, dvadeseti mjesec zaredom, odražavajući tvrdokorno slabu potražnju i posrtanje Njemačke, koja je zasjenila dobre rezultate na 'rubovima' eurozone, pokazalo je u petak izvješće S&P Globala.
Kineska prerađivačka industrija u veljači ponovno pala
PAD
Kineska prerađivačka industrija u veljači ponovno pala
PEKING - Aktivnost u kineskoj prerađivačkoj industriji u veljači je pala peti mjesec zaredom. Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnji dosegnuo je 49,1 bod, što je 0,1 bod manje nego mjesec dana ranije, objavio je danas kineski Zavod za statistiku, prenosi francuska novinska agencija AFP.
Hrvatska u veljači imala najvišu stopu inflacije u eurozoni
INFLACIJA
Hrvatska u veljači imala najvišu stopu inflacije u eurozoni
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.
Pitanje svih pitanja: Gdje pronaći radnike?
TRŽIŠTE RADA
Pitanje svih pitanja: Gdje pronaći radnike?
ANALIZA - Prošla godina donijela je pad broja službeno registriranih nezaposlenih, rast zaposlenosti i dvoznamenkasti (nominalni) rast prosječnih bruto i neto plaća. Iako usporenijom dinamikom, pozitivni trendovi bi se trebali nastaviti i u 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE