GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija u Srbiji pala na 6,4%

Inflacija u Srbiji pala na 6,4%
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 16:35
Autor: SEEbiz / biznis.rs
BEOGRAD - Inflacija je u januaru pala na 6,4 odsto međugodišnje sa decembarskih 7,6 odsto, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na predstavljanju redovnog Izveštaja o inflaciji.

Tabaković je istakla da nova projekcija centralne banke kaže da će rast cena u februaru nastaviti da usporava i da će iznositi 5,5 odsto, dok će se povratak inflacije u raspon do 4,5 odsto najverovatnije desiti sredinom godine. Guvernerka je, odgovarajući na pitanja novinara, ocenila da visina cena na rafovima trgovina zavisi i od konkurencije na tržištu, kao i dostupnosti robe, a kao primere navela je banane i kozmetiku brenda Nivea.

„Banane u trgovinskim lancima teško možete da kupite jeftinije na nekom drugom mestu – a razlog leži u tome što jedan uvoznik banana iz Holandije snabdeva čitavu Evropu„, rekla je guvernerka odgovarajući na pitanje kako to da je hrana u inostranstvu značajno jeftinija nego u Srbiji.

Ona je kao primer drastične razlike u ceni na domaćim i stranim rafovima navela i proizvode brenda Nivea.

„Proizvodi Nivee imaju jednog uvoznika (za naše tržište). Kada trgovci pokušaju direktno da uvezu od nemačkog proizvođača, dobiju odgovor da treba da pribave dokumentaciju koju smo mi ovde propisali, a koja je toliko ‘stimulativna’ da moraju da odustanu od toga. Rezultat je da dezodorans Nivea košta četiri evra više u Srbiji nego u Nemačkoj“, rekla je Tabaković.

Njen zaključak je da će se neko ko je jednom sklopio ekskluzivni ugovor teško povući sa dela tržišta koje drži „kao monopolista, ne dozvoljavajući konkurenciju“.

„Mi smo svojevremeno pozvali Komisiju za zaštitu konkurencije da reaguje, ali treba imati u vidu i da nismo svi u istoj prilici da odemo negde gde je jeftinije da kupujemo. Takođe moram da kažem da su domaći trgovinski lanci pokazali mnogo veću odgovornost od drugih“, rekla je Tabaković.

Dodala je i da je primećena još jedna „zanimljiva“ praksa – za neki proizvod je u radnji istaknuta akcijska cena da bi na kasi kupcu bilo rečeno da je reč o grešci, pa je bilo pokušaja da se naplati i tri puta veća cena.

„Reč je bukvalno o varanju potrošača za koje bi nadležni morali da preduzimaju mere“, rekla je Tabaković.

Kada je reč o očekivanom kretanju cena, guvernerka je istakla da nova projekcija Narodne banke Srbije kaže da će se inflacija u granice cilja od 3 ± 1,5 odsto najverovatnije vratiti sredinom ove godine, da bi se krajem godine približila centralnoj vrednosti cilja (od tri odsto), što je nivo oko kojeg će se kretati i u srednjem roku.

„Trenutno su najveći izvor neizvesnosti takve projekcije geopolitičke tenzije, koje su početkom ove godine i povećane kada je doveden u pitanje protok nafte i druge robe Crvenim morem i Sueckim kanalom. Čini se da su ostali rizici iz međunarodnog okruženja ipak manji nego tokom prošle godine, a ohrabruje i to što je Međunarodni monetarni fond revidirao naviše projekciju globalnog rasta za ovu godinu za 0,2 procentna poena, na 3,1 odsto“, rekla je guvernerka.

Tagovi: inflacija, tabaković, nbs, banane, kozmetika, nievea, maloprodaja, trgovina
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE