GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Instituti znatno snizili prognozu rasta njemačke ekonomije u 2021.

Instituti znatno snizili prognozu rasta njemačke ekonomije u 2021.
SNIŽENE PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2021 / 19:16
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Ekonomski instituti snizili su prognozu rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini, s 3,7 na 2,4 posto, zbog poremećaja u lancima nabave koji usporavaju oporavak, izjavila su u srijedu Reutersu dva dobro upućena izvora.

Najnoviju zajedničku prognozu instituti RWI iz Essena, berlinski DIW, Ifo institut sa sjedištem u Muenchenu i IWH u Halleu trebali bi objaviti u četvrtak, kažu izvori.

Ujedno će, kako dodaju, povećati prognozu rasta za iduću godinu s 3,9 na 4,8 posto, a za 2023. predvidjeti rast od 1,9 posto.

Očekuje se i da će vlada, koja prema aktualnim projekcijama predviđa rast od 3,5 posto za ovu i 3,6 posto za sljedeću godinu, ovoga mjeseca ažurirati svoje procjene.

Službeni podaci o rastu u trećem kvartalu trebali bi biti objavljeni 29. listopada.

U sklopu redovnih jesenjih projekcija za svjetsko gospodarstvo (WEO), MMF je u utorak smanjio srpanjsku prognozu rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini za pola postotnog boda, na 3,1 posto, nabraja Reuters.

U pandemijskoj 2020. godini najveće europsko gospodarstvo palo je 4,6 posto.

Pokažu li se točnima, nove prognoze ekonomskih instituta umanjit će gospodarske izglede za eurozonu u cjelini, spekulira Reuters.

Europska komisija do sada je bila optimistična u prognozama rasta u ovoj godini, signalizirajući da će povećati, a ne smanjiti prognozu za eurozonu iz srpnja, prema kojoj bi aktivnosti trebale porasti 4,8 posto.

Nove procjene EK će objaviti početkom studenoga.

Tagovi: njemačka ekonomija, njemački BDP
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE