GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?

Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 09:03
Autor: SEEbiz / fDI Markets
ANALIZA - Investicijski sporazum između Europske unije i Kine potpisan posljednjih dana 2020. obje su strane pozdravile kao značajan napredak, ali promatrači su zabrinuti zbog njegovog potencijala da osigura uzajamniji gospodarski odnos EU-a i Kine.

Dogovor, službeno nazvan "Sveobuhvatni sporazum o ulaganju" (CAI), postignut je nakon sedam godina i 35 krugova pregovora. Zamijenit će 25 bilateralnih ugovora o ulaganju koje je Kina potpisala s pojedinim zemljama EU.

Europska komisija je u izjavi objavljenoj 30. prosinca rekla da će CAI "biti najambiciozniji sporazum koji je Kina ikad sklopila s trećom zemljom", dodajući da će europskim ulagačima pružiti bolji pristup kineskom potrošačkom tržištu od 1,4 milijarde.

Kumulativna izravna strana ulaganja (FDI) iz EU-a u Kinu tijekom proteklih dvadeset godina dosegla su više od 140 milijardi eura, dok je istodobno razina kineskih FDI u Europskoj uniji iznosila 120 milijardi eura, prema podacima koje je navela Europska komisija.

CAI želi osigurati da se europske tvrtke mogu "natjecati s boljim uvjetima" u Kini. Dvije najveće zemlje domaćina bloka kineskih ulaganja i ugovora, Njemačka i Francuska, progurale su sporazum uz pristanak drugih država članica. Značajni primjeri takvih ulaganja su odluka Geely Auto-a iz 2018. o kupnji udjela od 9 milijardi dolara u njemačkom Daimleru i udjela u iznosu od 3,2 milijarde dolara u francuskom GDF-u Suez.

Što se tiče greenfield ulaganja, europske su tvrtke bile mnogo aktivnije u Kini od svojih kineskih kolega u EU.Podaci nadzornog ulaganja fDi Markets pokazuju da su europske tvrtke najavile više od 4700 greenfield projekata u Kini od 2003. u usporedbi s 1817 takvih projekata kineskih tvrtki u EU.

Međutim, godišnji broj greenfield projekata najavljenih između EU i Kine približava se, jer su kineske tvrtke postale sve aktivnije kao inozemni greenfield investitori. Unatoč tome, tvrtke sa sjedištem u EU svake su godine, otkako se vode evidencije, najavile više projekata u Kini nego obrnuto, navodi fDi Markets.

Unatoč određenom optimizmu u vezi s CAI, kritičari su svoju pozornost usredotočili na pitanja u Kini - poput krađe intelektualnog vlasništva, nedostatka uzajamnog pristupa tržištu, upotrebe prisilnog rada, zlouporabe državnih subvencija i obveznih zajedničkih pothvata - i propituju u kojoj mjeri će dogovor ispraviti bilo koji od ovih prigovora.

Iako sve pojedinosti sporazuma tek trebaju postati javno dostupne, stručnjaci su oprezni da sporazum možda neće pružiti toliko pristupa kineskom tržištu koliko se nadaju europske tvrtke.

Derek Scissors, kineski ekonomski stručnjak i autor u časopisu China Global Investment Tracker, kaže da je sveobuhvatno pitanje to što „Kina pod Xi [Jinpingom] nikada neće dopustiti značajnu konkurenciju s centralno kontroliranim državnim poduzećima ili u novooznačenim„ strateškim “sektorima ".

“Ta se točka u službenim dokumentima detaljno zaobilazi već osam godina. Nijedan sporazum EU to neće promijeniti ", pojasnio je dodajući kako su službeni sažeci sporazuma do sada bili toliko neodređeni da su besmisleni.

Drugi promatrači pozitivnije gledaju na pristup tržištu koji bi CAI mogao pružiti europskim tvrtkama, ali ističu da to dolazi ubrzo nakon novih kineskih propisa o pregledu stranih ulaganja dovedenih 19. prosinca.

"CAI uklanja zapreke za investitore iz EU-a u nekoliko industrija, od financijskih usluga do potpuno novih sektora digitalne ekonomije, poput računalstva u oblaku", rekao je Winston Ma, bivši generalni direktor kineskog suverenog fonda CIC, koji sada služi kao dodatni profesor u NYU.

"Međutim, ovo je uravnoteženo nedavnom kineskom revizijom pravila nacionalne sigurnosti o stranim ulaganjima, posebno za sektore digitalne ekonomije", dodao je.

U geopolitičkom smislu postoji zabrinutost da bi sporazum između EU i Kine mogao potkopati napore budućeg američkog predsjednika Joea Bidena da stvori savez s EU, vršeći kolektivni pritisak na Peking da popravi agresivnu trgovinsku praksu.

Izvještaj koji su danas objavili Europska trgovinska komora u Kini i think tank Mercator Institute for China Studies sa sjedištem u Berlinu otkriva da su europske tvrtke u opasnosti da budu uhvaćene u procjep zbog bilo kakvog daljnjeg razdvajanja SAD-a i Kine.

"Stvarnost koja se brzo razvija složena je i uznemirujuća za europske tvrtke, posebno jer one žele proširiti svoj doprinos i izloženost kineskoj priči o rastu nakon COVID-a", navodi se u izvješću.

Mnogi CAI smatraju pobjedom Kine jer osigurava postojeća prava kineskim tvrtkama u EU i nudi nove mogućnosti u proizvodnji i obnovljivim izvorima energije.

"Kinesko-EU investicijsko partnerstvo može postati vanjska cirkulacija "Kine zbog svoje strategije dvostruke cirkulacije", kaže gospodin Ma.

Kina je u rujnu 2020. predstavila svoju takozvanu strategiju "dvostruke cirkulacije" s ciljem smanjenja ovisnosti o prekomorskim tržištima i tehnologiji.

Strategija "dvojne cirkulacije" predviđa naglasak na "domaći promet", interni ciklus proizvodnje, distribucije i potrošnje, potpomognut domaćim tehnološkim inovacijama, i paralelno poticanje međunarodnog prometa.

"Naš novi obrazac razvoja nije zatvorena domaća cirkulacija, već otvorena paralelna cirkulacija domaćih i međunarodnih tokova koji će se međusobno poticati", naglasio je nedavno kineski predsjednik Xi.

"Smanjit ćemo carine i institucionalne troškove ... i proširiti uvoz visokokvalitetnih proizvoda i usluga iz svih zemalja", najavio je nedavno kineski predsjednik.

Tagovi: investicijski sporazum EU-Kina, China Investment Corp, Daimler, Geely, Angela Merkel, Njemačka, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Američki BDP pao 2,4 posto u četvrtom kvartalu
PAD
Američki BDP pao 2,4 posto u četvrtom kvartalu
WASHINGTON - Američko gospodarstvo palo je u četvrtom kvartalu 2020. godine 2,4 posto, izvijestilo je u četvrtak ministarstvo trgovine, neznatno ublaživši prvu procjenu pada aktivnosti na godišnjoj razini.
Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u veljači na najvišoj razini od početka pandemije
SIGNALI
Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u veljači na najvišoj razini od početka pandemije
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo porasla su u veljači na najvišu razinu od ožujka 2020. godine, odražavajući val optimizma u uslužnom sektoru i maloprodaji, ali poslovni čelnici signalizirali su manju potrebu za radnicima, pokazuje izvješće EK.
Marić: Dug prema veledrogerijama nije rješiv upumpavanjem dodatnih sredstava
PORUKE
Marić: Dug prema veledrogerijama nije rješiv upumpavanjem dodatnih sredstava
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako su dugovi prema veledrogerijama, koji su rekordnih 6 milijardi kuna, samo dio ukupnih obveza zdravstvenog sustava od 12,5 milijardi kuna te da dug za lijekove nije moguće riješiti samo upumpavanjem dodatnih sredstava.
Hrvatski turizam u tri kvartala prošle godine izgubio čak 5,12 milijardi eura prihoda
ENORMNO
Hrvatski turizam u tri kvartala prošle godine izgubio čak 5,12 milijardi eura prihoda
ZAGREB - U tri kvartala prošle godine Hrvatska je u turizmu ostala bez prihoda koji su na razini od oko deset posto njezinog godišnjeg BDP-a i još jedna takva sezona značila bi i da će se otežati i usporiti oporavka.

Građani donirali milijune, Vlada većinu tog novca želi dati - sebi
DONACIJE
Građani donirali milijune, Vlada većinu tog novca želi dati - sebi
ZAGREB - Hrvatski građani su za potresom porušenu Baniju donirali više od 100 milijuna kuna. Sad je procurio vladin plan za raspodjelu tog novca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE