GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Veliki broj slovenskih radnika u potrazi za novim poslom

Istraživanje: Veliki broj slovenskih radnika u potrazi za novim poslom
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2023 / 18:39
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Polovica radnika očekuje rast nezaposlenosti u sljedećih 12 mjeseci, pokazalo je istraživanje koje je za portal MojeDelo proveo Valicon. Broj aktivnih tražitelja zaposlenja raste, a glavni razlog je želja za boljim uvjetima.

Na pitanje kako očekuju da će se u sljedećih 12 mjeseci promijeniti broj nezaposlenih u Sloveniji, lani je 14 posto ispitanika odgovorilo da ne zna, ove godine devet posto.

Nika Rakonjac, voditeljica marketinga Styria digital marketplaces komentirala je rezultate: „Razlog za nešto veći pesimizam ispitanika u pogledu nezaposlenosti treba tražiti u zvučnim otpuštanjima nekih svjetskih tehnoloških divova, au Sloveniji u vrijeme ankete otkaz u tvrtki Magna" pod čije okrilje spada MojeDelo.com. Unatoč svemu, broj kandidata koje poslodavci traže uz pomoć navedenog portala i dalje je vrlo velik.

U odnosu na prošlu godinu broj aktivnih tražitelja posla porastao je za više od desetine na 27 posto. Lani je 63 posto ispitanika željelo promijeniti posao u roku od nekoliko mjeseci, ove godine 53 posto. Onih koji žele odmah ili što prije promijeniti posao je 26 posto (lani 35 posto). Ove je godine pak za petinu porastao broj ispitanika koji vjeruju da dugoročno mogu ostati bez sadašnjeg posla.

Glavni razlog zašto ispitanici ove godine traže novi posao također je potraga za poslom s boljim radnim uvjetima. Najveći porast bilježi razlog "Tražim bolje odnose ili radno okruženje", koji je navelo više nego dvostruko više ispitanika nego lani.

"Glavni faktori odabira ostaju isti: pozitivno radno okruženje, blizina radnog mjesta i mogućnost zaposlenja na neodređeno vrijeme, koji, međutim, gube na važnosti u odnosu na prošlu godinu. Istraživanje je pritom zabilježilo najveći porast u mogućnosti rada od kuće i razrađenom sustavu nagrađivanja", dodali su.

Tagovi: Slovenija, slovensko tržište rada, slovenska ekonomija, radnici
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE