GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom

Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2022 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
RIM - Italija u četvrtak planira odobriti novi paket pomoći, vrijedan 14,3 milijarde eura, s ciljem da zaštiti kompanije i kućanstva od naglog rasta troškova energije i cijena potrošačkih roba.

Talijanski premijer u ostavci Mario Draghi želi uvesti taj paket pomoći povrh već odobrenih 33 milijarde eura, kojima se od siječnja ublažavaju vrtoglavo visoke troškove struje, plina i benzina.

Prijedlogom paketa mjera planira se produljiti postojeće mjere usmjerene na smanjenje računa za struju i plin za kućanstava s niskim primanjima do četvrtog tromjesečja ove godine, kao i smanjenje tzv. nameta za „troškove sustava”.

Ti nameti, naime, osmišljeni su da se iz njih pomogne financiranje putem subvencija niza inicijativa - od solarne energije do razgradnje nuklearnih elektrana, a oni su obično činili više od 20 posto talijanskih računa za energiju prije nego što ih je vlada smanjila.

Talijanska vlada također želi proširiti krug onih s niskim i srednjim primanjima kojima bi isplaćivala bonus od 200 eura, a planirano je i produljenje smanjenja trošarina na motorna gorivo s 21. kolovoza na 20. rujna.

Rim također razmatra da onemogući energetskim kompanijama da do listopada jednostrano mijenjaju ugovore o opskrbi električnom energijom i plinom za kućanstva.

Budući da se porezni prihodi slijevaju u proračun bolje od očekivanog, financiranje paketa neće povećati ciljani javni deficit. Rim je prošlog tjedna potvrdio da ciljani deficit proračuna opće države iznosi 5,6 posto BDP-a.

Italija će u drugoj polovini godine izdvojiti i 1,6 milijardi eura za smanjivanje poreznog opterećenja plaća zaposlenicima s godišnjim prihodom manjim od 35.000 eura, a kako bi poduprla kupovnu moć starijeg stanovništva, vlada će podići mirovine za 2 posto već od četvrtog kvartala 2022., umjesto ranije planiranog siječnja 2023. gdoine, što će državnu blagajnu stajati oko 2,4 milijarde eura.

Tagovi: Italija, Mario Dragji, inflacija, talijanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE