GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izravna strana ulaganja lani 1,24 milijarde eura, najveća od 2014.

Izravna strana ulaganja lani 1,24 milijarde eura, najveća od 2014.
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 09:20
Autor: RBA analize
ZAGREB - Prema podacima HNB-a, ukupan iznos izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u prošloj godini iznosio je 1,24 milijarde eura, što je za 196 milijuna eura ili 19 posto više nego 2018. godine, što je najviša godišnja razina izravnih stranih ulaganja od 2014. godine.

Najviše izravnih ulaganja - 286 milijuna eura, u prošloj godini došlo je iz Luksemburga. Slijede ulaganja iz Austrije u visini 257 milijuna eura te Slovenije i Njemačke - 140,8 odnosno 135 milijuna eura.

Značajniji neto odljev u 2019. ostvaren je sa Švicarskom, od 157,8 milijuna eura.

Prema revidiranim podacima, u razdoblju od 1993. godine, otkako je dostupna statistika izravnih stranih ulaganja, do kraja 2019., Hrvatska je ostvarila 31,8 milijardi eura vrijednosti izravnih stranih ulaganja. Isključujući kružna ulaganja koja imaju učinak povećanja izravnih ulaganja u oba smjera tj. u Hrvatsku i inozemstvo, taj iznos je 29,4 milijarde eura.

Tijekom toga razdoblja, najveće vrijednosti izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku stigle su iz sektora financijskog posredovanja tj. bankarstva (više od 22 posto) te od ulaganja u trgovinu na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima (9,3 posto), a slijedi poslovanje nekretninama (6,9 posto), dok su izostale značajnije investicije u sektoru razmjenjivih dobara.

Na godišnjoj razini, u odnosu na 2018. godinu, izraženije su povećana izravna vlasnička ulaganja u nekretnine te u prerađivačku industriju, posebice automobilsku te proizvodnju prehrambenih proizvoda.

Važna uloga izravnih stranih ulaganja (FDI) u rastu i razvoju zemlje domaćina potvrđena je mnogim empirijskim istraživanjima, a ogleda se u kroz brži rast prihoda i kapitala u kompanijama s stečenim FDI-om u odnosu na ostale domaće tvrtke, a i produktivnost brže raste u takvim poduzećima, kažu analitičari Raiffeisen banke (RBA).

Upozoravaju da je veliki problem s kojim se Hrvatska i dalje suočava i koji otežavaju dolazak izravnih stranih ulaganja nepovoljna poslovna klima, o čemu govore izvješća o globalnoj konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma.

Tagovi: izravna strana ulaganja, strane investicije, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
VLADA
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
ZAGREB - Sugestije analitičara što bi trebali biti prvi potezi nove Vlade Andreja Plenkovića, razriješio je on sam najavom da će, uz zakon o obnovi Zagreba, njegova Vlada odmah krenuti i u nastavak poreznih rasterećenja, pa bi se tako trebala smanjiti opterećenja na plaće, PDV na svu hranu i porez na dobit za tvrtke s prihodima do 7,5 milijuna kuna godišnje.
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
DOKUMENTI
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je svoj prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razoblje 2021.-2027. i plana za oporavak, u kojem je ponudio ustupke različitim skupinama zemalja članica kako bi lakše prihvatili cijeli paket.
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
IZRAČUN
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
SYDNEY - Australsko istraživačko vijeće ARC odlučilo je financirati veliku međunarodnu studiju o utjecaju pandemije na globalnu ekonomiju, u koju su se uključili brojni znanstvenici širom svijeta pod vodstvom Sveučilišta u Sidneyu.
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
STANDARD
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
ZAGREB - "Kad se oporavimo, nećemo doseći putanju rasta kakva bi bila bez krize."
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
POTPORE
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
ZAGREB – U prvom tjednu u kojem su mogli tražiti potporu za skraćeni tjedan poslodavci su taj zahtjev podnijeli za više radnika nego što je to bio slučaj u posljednjih desetak godina, kad je Hrvatska kroz različite modele imala tu vrstu potpore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE