GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvjesno usporavanje industrijske proizvodnje

Izvjesno usporavanje industrijske proizvodnje
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2021 / 15:34
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u listopadu je u usporedbi sa rujnom 2021. bila viša za 1,9% dok je u odnosu na isti mjesec 2020. obujam industrijske proizvodnje porastao za 2,7%.

Rast obujma na mjesečnoj razini prvenstveno je došao od rasta u prerađivačkoj industriji (+0,3%) te u djelatnostima Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom (+13,2%) dok je kod Rudarstva i vađenja zabilježen nastavak negativnih mjesečnih stopa već šesti mjesec, koji je u listopadu ubrzao na 10,7%.

Godišnji nastavak rasta predvodili su energija (+10,4%) i trajni proizvodi za široku proizvodnju (+8,7%), dok je pad zabilježen jedino u proizvodnji intermedijarnih proizvoda (-3,1%).

Promatrano na godišnjoj razini dinamika rasta prerađivačke industrije koja čini preko 83% ukupne industrijske proizvodnje, u listopadu je usporila na 0,9% (kalendarski prilagođeni indeksi). Kod 16 djelatnosti prerađivačke industrije zabilježen je rast, dok je 8 djelatnosti zabilježilo smanjenje proizvodnje u odnosu na listopad 2020. Proizvodnja u djelatnostima Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija rasla je po godišnjoj stopi od 13,5% dok je Rudarstvo i vađenje zabilježilo pad za 4,6%.

Prema izvornim indeksima u listopadu je godišnja stopa rasta obujma industrijske proizvodnje iznosila 0,6%, dok je kumulativni godišnji rast u promatranom dijelu godine iznosio 6,3%. U istom je razdoblju prema podacima DZS-a zabilježen pad zaposlenosti u industriji (-0,7%) pa je proizvodnost rada u djelatnostima industrije od siječnja do listopada veća za razmjerno visokih 7%.

Godišnje stope rasta traju od prosinca prošle godine pa je proizvodnja u prvih deset mjeseci 2021. viša za 7,1%. Pri tome, promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, najvišu stopu rasta u prvih deset mjeseci bilježe trajni proizvodi za široku potrošnju (+9,8%). Slijede kapitalni proizvodi sa stopom rasta od 8,8%, intermedijarni proizvodi 7,7%, netrajni proizvodi za široku potrošnju 5,8% te energija 5,6%.

Poslovna očekivanja u listopadu su se u svim djelatnostima pogoršala u odnosu na rujan ove godine te je indeks pouzdanja poslovnih subjekata u svim djelatnostima bio ispod prosječne razine iz prethodna tri mjeseca. Kretanja poslovnog optimizma u djelatnostima industrije sugeriraju usporavanje pri čemu se kao ograničavajući faktori za poslovanje ističu manjak radne snage i financijska ograničenja. S druge strane, oporavak vanjske potražnje i učinak niske prošlogodišnje baze čimbenici su koji trebali nastaviti podržavati nastavak solidnog oporavka obujma industrijske proizvodnje u ovoj godini.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
OČEKIVANJA
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je objavila da bi se prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ove godine mogla popeti na između 3,5 i 4 posto, a tu procjenu temelji na višim od prognoziranih stopa inflacija u studenome i prosincu lani te pretpostavke o nešto snažnijem povećanju cijena plina i električne energije od početka travnja.
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
TRŽIŠTE RADA
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
ŽENEVA - Oporavak globalnog tržišta rada trajat će dulje no što se očekivalo i nezaposlenost će se zadržati iznad pretpandemijske razine najmanje do 2023. godine, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
Marić: Treba učiniti sve da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena
INFLACIJA
Marić: Treba učiniti sve da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je u ponedjeljak da bi svi zajedno, od medija pa do nositelja procesa uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, trebali učiniti sve da se taj proces ne iskoristi za "lov u mutnom" i neopravdano podizanje cijena.
Kineski BDP u 2021. porastao iznad očekivanja
SNAŽAN RAST
Kineski BDP u 2021. porastao iznad očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo poraslo je u 2021. godini 8,1 posto, puno snažnije no što je vlada planirala, ali aktivnosti su blago posustale na kraju godine zbog mjera suzbijanja novog vala covida 19 koje su zakočile potrošnju.
Godišnja stopa inflacije u prosincu 5,5 posto, najviša od listopada 2008.
CIJENE
Godišnja stopa inflacije u prosincu 5,5 posto, najviša od listopada 2008.
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosincu su u odnosu na isti mjesec 2020. godine porasle za 5,5 posto, dok je dok su u godišnjem prosjeku, odnosno u cijeloj 2021. u odnosu na 2020. godinu više za 2,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE