GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u kolovozu oko 4 milijuna tona

Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u kolovozu oko 4 milijuna tona
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2022 / 16:49
Autor: SEEbiz / H
KIJEV – Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine vjerojatno će u kolovozu dosegnuti otprilike 4 milijuna tona, u odnosu na 3 milijuna u srpnju, zahvaljujući dogovoru uz posredovanje UN-a, kojim su deblokirane ukrajinske morske luke, objavljeno je u ponedjeljak iz Ukrajinskog agrarnog vijeća.

Po riječima zamjenika predsjednika Ukrajinskog agrarnog vijeća Denisa Marčuka na brifingu s novinarima, unatoč novim mogućnostima izvoza, ukrajinski poljoprivrednici i dalje su suočeni s nedostatkom novca, pa trećina njih krajem mjeseca neće sudjelovati u sjetvi zimskih žitarica za sezonu 2022./23.

Ukrajinski izvoz žitarica pao je otkako je Rusija pokrenula invaziju na tu zemlju u veljači i zatvorila njezine crnomorske luke, što je potaknulo rast cijena hrane u svijetu i strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku. Krajem srpnja su, prema dogovoru između Moskve i Kijeva, postignutom uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske, deblokirane tri crnomorske luke.

No, čak i s otvorenim lukama, ukrajinski je poljoprivredni izvoz znatno manji nego prije ratnog sukoba, kada je Ukrajina izvozila do 6 milijuna tona žitarica mjesečno. Ukrajinski izvoz žitarica pao je na godišnjoj razini u sezoni 2022./23. do 19. kolovoza 51,6 posto, na 2,99 milijuna tona mjesečno, prema podacima ministarstva poljoprivrede objavljenim prošloga tjedna.

Izvoz žitarica u cijeloj sezoni 2021./22., koja je završila 30. lipnja, porastao je 8,5 posto, na 48,5 milijuna tona, zahvaljujući snažnim isporukama prije pokretanja ruske invazije 24. veljače.

Ukrajinska vlada je objavila da bi Ukrajina ove godine mogla požeti najmanje 50 milijuna tona žitarica, u usporedbi s rekordnih 86 milijuna tona u 2021. godini, a manja žetva posljedica je gubitaka površina pod usjevima koji se nalaze u rukama ruskih snaga i nižih ovogodišnjih prinosa.

Tagovi: Izvoz poljoprivrednih proizvoda, UKRAJINSKO ŽITO, HRANA
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE