GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvoz u osam mjeseci veći 25,5 posto, uvoz 19,8 posto

Izvoz u osam mjeseci veći 25,5 posto, uvoz 19,8 posto
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2021 / 13:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 87,7 milijardi kuna, što je 25,5 posto više u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, dok je uvoz porastao za 19,8 posto, na 134,6 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Vanjskotrgovinski manjak je u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje 2020. povećan za 4,45 milijardi kuna, na 46,9 milijardi kuna.

Pokrivenost uvoza izvozom za prvih osam mjeseci iznosi 65,1 posto.

U zemlje članice EU-a u prvih osam mjeseci ove godine izvezeno je robe u vrijednosti 59,7 milijardi kuna ili 25,2 posto više nego u istom razdoblju lani. Istodobno je uvoz iz članica EU-a porastao za 16,3 posto, na 103,4 milijarde kuna.

Vrijednost izvoza u zemlje nečlanice porasla je za 26,1 posto, na 28 milijardi kuna, dok je uvoz iz tih zemalja porastao za 33,3 posto, na 31,1 milijardu kuna.

Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u prvih osam mjeseci ove godine je iznosio 11,6 milijardi eura, što je na godišnjoj razini porast od 25,1 posto. Istodobno, uvoz je porastao za 19,4 posto, na 17,9 milijardi eura.

Vanjskotrgovinski manjak tako je iznosio 6,2 milijarde eura.

U zemlje članice EU-a u prvih osam mjeseci ove godine je izvezeno robe u vrijednosti od 7,9 milijardi eura, odnosno 24,8 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine, dok je uvoz iz tih zemalja porastao za 15,9 posto, na 13,7 milijardi eura.

U zemlje izvan EU-a izvoz je u prvih osam mjeseci porastao za 25,6 posto, na 3,7 milijardi eura, a uvoz iz tih zemalja je porastao za 32,8 posto, na 4,1 milijardu eura.

Izvoz u prvih sedam mjeseci uvećan 25,3 posto, uvoz 18,6 posto

DZS je objavio i druge podatke o robnoj razmjeni za prvih sedam mjeseci ove godine koji pokazuju da je izvoz, izražen u kunama, povećan za 25,3 posto, na 77,9 milijardi kuna, a uvoz je porastao za 18,6 posto, na 118,2 milijarde kuna.

Time je DZS korigirao svoje prve podatke, prema kojima je vrijednost hrvatskoga robnog izvoza u prvih sedam mjeseci iznosila 77,6 milijardi kuna, što je 24,7 posto više u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, dok je uvoz porastao za 17,9 posto, na 117,5 milijardi kuna.

Po drugim je podacima, vanjskotrgovinski deficit u prvih sedam mjeseci iznosio 40,3 milijarde kuna, a pokrivenost uvoza izvozom 65,9 posto.

Izražen u eurima, izvoz je porastao za 24,8 posto, na 10,3 milijardi eura, a uvoz je povećan za 18,1 posto, na 15,7 milijardi eura.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 5,3 milijarde eura.

Tagovi: hrvatski izvoz, hrvatski uvoz, robna razmjena
PROČITAJ I OVO
Marić o dugu bolnica: Idemo prema najlošijem scenariju
DUG VELEDROGERIJAMA
Marić o dugu bolnica: Idemo prema najlošijem scenariju
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku HTV-a te se pohvalio značajno većim BDP-om nego što je bilo planirano.
Proširenje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu obiju strana
SURADNJA
Proširenje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu obiju strana
ZAGREB - Proširenje dosadašnje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu je obiju strana, a djelovanje Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje dat će snažan poticaj razvoju bilateralnih odnosa, istaknuto je u utorak na 2. sjednici Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje RH i Republike Azerbajdžan u Zagrebu.
Marić: Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo
REBALANS
Marić: Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da je rebalansom proračuna, koji će u četvrtak biti predstavljen na Vladi, za zdravstvo predviđeno 1,6 milijardi kuna, iznova apostrofiravši potrebu kvalitetne reforme rashodne strane tog sektora.
ECA upozorava na rizik od kašnjenja u korištenju europskih sredstava
RIZICI
ECA upozorava na rizik od kašnjenja u korištenju europskih sredstava
BRUXELLES - Europski revizorski sud (ECA) upozorio je u utorak na rizik od kašnjenja s početkom povlačenja sredstava za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. kojih je znatno više u odnosu na prethodno financijsko razdoblje.
Ćorić o rastu cijena: Ako dođe do eskalacije, Vlada može odraditi neke stvari
PORUKE
Ćorić o rastu cijena: Ako dođe do eskalacije, Vlada može odraditi neke stvari

ZAGREB - Cijene energenata na svjetskim burzama bilježe rekorde. Vlada je zamrznula cijene goriva, a inflacija kuca na velika vrata. Što u ovoj krizi može učiniti Vlada? O tome je u Dnevniku Nove TV govorio ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE