GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japan potonuo u recesiju, više nije treća najveća svjetska ekonomija

Japan potonuo u recesiju, više nije treća najveća svjetska ekonomija
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2024 / 07:24
Autor: SEEbiz
TOKYO - Japan je izgubio svoje mjesto trećeg najvećeg svjetskog gospodarstva u odnosu na Njemačku, jer je azijski div neočekivano skliznuo u recesiju.

Nekoć drugo najveće gospodarstvo u svijetu, Japan je u četvrtak izvijestio o dva uzastopna tromjesečja pada - pad od 0,4% na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju nakon revidiranog pada od 3,3% u trećem tromjesečju. BDP u četvrtom tromjesečju znatno je premašio prognoze rasta od 1,4% u anketi Reutersa među ekonomistima.

Recesija se općenito definira kao dva uzastopna kvartala kontrakcije.

Na tromjesečnoj razini BDP je pao za 0,1%, u usporedbi s rastom od 0,3% koji se očekivao u anketi Reutersa.

Za cijelu 2023. nominalni BDP Japana porastao je 5,7% u odnosu na 2023. na 591,48 bilijuna jena, ili 4,2 bilijuna dolara na temelju prosječnog tečaja u 2023. Njemačka je, s druge strane, zabilježila rast nominalnog BDP-a od 6,3% da bi dosegla 4,12 bilijuna eura, odnosno 4,46 bilijuna dolara prema prošlogodišnjem prosječnom tečaju.

Nominalni BDP mjeri vrijednost proizvodnje u tekućim dolarima, bez prilagodbe za inflaciju.

Kao odgovor na najnoviju objavu BDP-a, referentni indeks Nikkei 225 popeo se za 0,65% i nakratko premašio granicu od 38.000 u jutarnjem dijelu, budući da su ulagači vidjeli slabo gospodarsko očitanje kao znak da bi Banka Japana mogla odgoditi svoj izlazak iz dugotrajnog tržišta zemlje. politika negativne kamatne stope.

Jen se nastavio kretati oko oznake od 150 prema dolaru, trgovajući se na 150,2 u 13:55. vrijeme u Tokiju.

"Ova strašna slika rasta još više otežava BOJ-u da pooštri politiku", rekao je Charu Chanana, voditelj FX strategije u Saxo Marketsu, u bilješci od 15. veljače.

U ranijoj bilješci, Chanana je rekao da smanjenje BDP-a u trećem tromjesečju "slabi uvjerenje o tome je li inflacija doista vođena dobrim ciklusom povećanih realnih prihoda i potrošnje".

Tagovi: Japan, recesija, ekonomija, njemačka, nikkei225
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE