GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Javni dug Srbije povećan za 370 miliona evra uoči koronakrize

Javni dug Srbije povećan za 370 miliona evra uoči koronakrize
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 12:04
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Javni dug Srbije uvećan je 370 miliona evra u odnosu na kraj 2019. na 24,7 milijardi evra. Ovo povećanje odnosi se na period pre izbijanja pandemije i ekonomskog paketa Vlade Srbije od 5,1 milijardi evra koji će se finansirati novim zaduživanjem.

Parlamentarna budžetska kancelarija objavila je, kako prenosi Nova ekonomija, novu studiju Analiza javnog duga januar-mart 2020. Prema ovoj analizi, javni dug Srbije povećao se u odnosu na decembar 2019. godine za 370 miliona evra i sada iznosi 24,7 milijardi evra, odnosno 52,8 odsto BDP-a.

Značajan deo ovog povećanja (115 miliona evra) otpada na nepovoljne kursne razlike, dok ostatak predstavlja neto zaduživanje na domaćem tržištu u iznosu od 225 milona evra.

Javni dug je dug države. Čine ga direktan dug koji nastaje zaduživanjem države (ugovaranjem kredita ili izdavanjem državnih HOV) i indirektne obaveze (po osnovu datih garancija).

Veći deo duga izražen je kroz dugoročne obveznice (12,8 mlrd evra), a manji kroz kredite uztee od međunarodnih institucija i stranih vlada (9,6 mlrd evra).

Direktni dug Republike (nastao zaduživanjem) na kraju marta 2020. godine iznosio je 22,8 mlrd evra. U odnosu na kraj 2019. povećao se za 380,9 mln evra (odnosno, ukoliko se izuzme nepovoljan uticaj promene deviznih kurseva, direktan dug je povećan za oko 264 mln evra.

Obaveze po osnovu uzetih kredita su povećane za 78,0 mln evra, pre svega usled povlačenja kredita od kineske Export Import banke.

Indirektne obaveze Republike (nastale izdavanjem garancija Republike) na kraju marta 2020. su iznosile 1,5 mlrd evra. U odnosu na kraj 2019. smanjene su za 16,4 mln evra, najviše zahvaljujući otplati kredita Puteva Srbije.

Analiza Parlamentarne budžetske kancelarije odnosi se na period uoči izbijanja pandemije i ekonomskog paketa vlade Srbije od 31.3.2020, koji predviđa dodatnu potrošnju od 5,1 milijardi evra (11 odsto BDP-a).

Kako je Vlada Srbije ranije najavila, ovaj paket će se finansirati zaduživanjem na domaćem i stranom finansijskom tržištu, protiv čega je bio Fiskalni savet.

Vlada Srbije je polovinom aprila izdala prvu seriju ovih obveznica u iznosu od 3 milijarde evra po kamatnoj stopi od 3,375 odsto. Prema predviđanju Fiskalnog saveta nakon novog zaduživanja i privredne kontrakcije zbog pandemije, javni dug će narasti na preko 60 odsto BDP-a.

Tagovi: javni dug Srbije, srpska ekonomija, Vlada Srbije, koronavirus u Srbiji, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ZADUŽENOST
Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ANALIZA - Ukupni javni dug iskazan prema metodologiji ESA 2010 krajem prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio je 298,8 milijardi kuna, što je 74,3 posto BDP-a i 1,1 postotni bod veći udio u BDP-u nego krajem prošle godine, a analitičari kažu da je njegov daljnji rast neizbježan.
Što je Plenković htio reći opoziciji?
VLADA-OPORBA
Što je Plenković htio reći opoziciji?
ZAGREB - - Imali smo dobru, prijateljsku namjeru da sjednemo i razgovaramo u dijalogu o tim temama koje su važne za hrvatsko društvo - kažu u Vladi.
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
UPOZORENJE
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
ZAGREB - Što i kako kani nova Vlada govorio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike u tehničkoj Vladi, a u novoj, kako se nagađa, i ministar gospodarstva te zaštite okoliša i energetike.
Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine
SUD
Grčka je umirovljenicima nezakonito snižavala mirovine
ATENA - Grčka će umirovljenicima možda morati vratiti milijarde eura zbog nezakonito smanjenih mirovina u vrijeme financijske krize, pokazuje u utorak objavljen sažetak sudske presude.
Slabašan oporavak britanskog BDP-a u svibnju
OPORAVAK
Slabašan oporavak britanskog BDP-a u svibnju
LONDON - Britansko gospodarstvo u svibnju je učinilo prvi korak na dugom putu oporavka od koronakrize, potaknuto ublažavanjem restriktivnih mjera, ali zamah je bio znatno slabiji no što su ekonomisti očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE