GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

JPMorgan: Kineska ekonomija će zadržati zamah oporavka

JPMorgan: Kineska ekonomija će zadržati zamah oporavka
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2023 / 08:28
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kinesko gospodarstvo zadržat će pozitivan zamah oporavka u četvrtom tromjesečju 2023. jer su ekonomski podaci za treće tromjesečje nadmašili očekivanja, prema Zhu Haibinu, glavnom ekonomistu za Kinu u J.P. Morganu.

U nedavnom intervjuu za Xinhua, ekonomist je rekao da je ubrzo nakon što je Kina objavila svoje gospodarske podatke za prva tri kvartala, J. P. Morgan revidirao svoju prognozu rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) prema gore u 2023. s 5 posto na 5,2 posto.

"Kineski BDP u trećem tromjesečju nadmašio je očekivanja. Nakon ekonomskih podataka za kolovoz koji su bili bolji od očekivanih, gospodarski rezultati u rujnu ponovno su nadmašili naša očekivanja, jer su glavni pokazatelji poput industrijske proizvodnje, maloprodaje i izvoza bili iznenađujuće bolji", Zhu objasnio je reviziju prema gore.

"Predviđeni rast od 5,2 posto ostaje izvrsna stopa rasta diljem svijeta", rekao je.

Kinesko gospodarstvo poraslo je 4,9 posto na godišnjoj razini u trećem tromjesečju unatoč visokoj usporednoj bazi u istom kvartalu prošle godine. U prva tri tromjesečja 2023. gospodarstvo je poraslo 5,2 posto, prema podacima koje je početkom ovog mjeseca objavio Nacionalni ured za statistiku (NBS). Vladini dužnosnici rekli su da su ovi rezultati postavili čvrste temelje za ostvarenje cilja nacionalnog godišnjeg rasta od 5 posto za 2023. godinu.

Zhu je primijetio da su nova energetska industrija i sektor infrastrukture zabilježili relativno dobre rezultate u prva tri kvartala.

"U prva tri kvartala 2023. proizvodnja solarnih ćelija porasla je za više od 60 posto na godišnjoj razini; proizvodnja novih energetskih vozila također je porasla za više od 30 posto, što je zadržalo relativno visoku stopu rasta", rekao je.

"Nakon što se smanjio utjecaj epidemije COVID-19, potrošnja usluga poput ugostiteljstva, smještaja, turizma i prijevoza se proširila i doživjela je značajan oporavak", rekao je Zhu.

Spomenuo je da je stopa štednje među ruralnim kućanstvima znatno pala u trećem tromjesečju, sugerirajući da se očekivanja prihoda poboljšavaju među ruralnim radnicima migrantima i obiteljima s niskim i srednjim primanjima usred poboljšanja u proizvodnom i građevinskom sektoru.

Prema anketi NBS-a, broj radne snage iz ruralnih područja koja radi u gradovima porastao je na godišnjoj razini od kraja trećeg tromjesečja 2,8 posto. Poboljšana očekivanja za rast prihoda među radnicima migrantima pomogla su u povećanju potrošnje.

Tagovi: kineska ekonomija, JPMorgan
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE