GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina je prvi trgovinski partner svijeta, nekad su to bile Sjedinjene države

Kina je prvi trgovinski partner svijeta, nekad su to bile Sjedinjene države
LIDERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2023 / 20:42
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Profesor Fakulteta ekonomije i političkih nauka u Beogradu Ivan Vujačić rekao je da je Kina sada prvi trgovinski partner svijeta, što je nekad bila Amerika, te istaknuo da je ekonomski odnos dviju zemalja jedan od najvažnijih.

Vujačić je na online konferenciji "Američka politika i ekonomija: pogled iz Srbije" istaknuo da su, međutim, odnosi Pekinga i Washingtona posljednjih godina postali složeniji i zategnutiji.

Na panelu "Amerika u suvremenim međunarodnim gospodarskim odnosima" istaknuo je da je u Americi broj zaposlenih u industriji pao na 10 posto, za što Amerikanci krive Kinu i zbog toga joj uvode restrikcije. Vujačić, međutim, smatra da je za to više kriva automatizacija i novi softver, nego Kina.

Podsjetio je da su od 2018. Amerika i Kina uključene u trgovinski rat, pri čemu obje zemlje nameću carine jedna drugoj na robu. Amerika pak optužuje Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu, uključujući krađu intelektualnog vlasništva i prisilni prijenos tehnologije, dok Kina optužuje Ameriku da pokušava ograničiti njezin rast kao globalne gospodarske sile.

Osim trgovinskog rata, Amerika i Kina vode niz drugih gospodarskih sporova – primjerice, Amerika optužuje Kinu da manipulira vrijednošću svoje valute, juana, kako bi stekla prednost u međunarodnoj trgovini. Amerika je također zabrinuta zbog rastućeg utjecaja Kine u ključnim industrijama, poput telekomunikacija i proizvodnje visoke tehnologije.

Jelena Žarković, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, objasnila je da su, unatoč ovim izazovima, SAD i Kina nastavile održavati gospodarske odnose. U studenom 2020. dvije su zemlje potpisale trgovinski sporazum prve faze, u kojem se Kina obvezala kupovati dodatnu robu i usluge od SAD-a i izvršiti strukturne promjene u svojoj gospodarskoj politici.

Međutim, mnoga temeljna pitanja u odnosima SAD-a i Kine ostaju neriješena, a napetosti između dviju zemalja vjerojatno će trajati u doglednoj budućnosti. Predavači su se složili da je trgovinski rat imao značajan utjecaj na globalno gospodarstvo, uključujući pad cijena dionica i povećanu neizvjesnost u međunarodnoj trgovini, a mnoge tvrtke uključene u trgovinu između SAD-a i Kine također su imale poteškoća.

U studenom 2020. dvije su zemlje potpisale postupni sporazum, nazvan "Prva faza" o trgovini koji je smanjio napetosti i pružio olakšanje globalnom gospodarstvu. "Kupujte američko", iako je politika prvi put uvedena 1930-ih, sada zauzima istaknuto mjesto u američkoj trgovinskoj politici. Praksa prekida opskrbe iz inozemstva nastala je tijekom Velike depresije, a panelisti se slažu da su ti zakoni često kontraproduktivni jer su skupi za porezne obveznike, smanjuju izvoz i gube više radnih mjesta nego što stvaraju.

Američki zakoni o nabavi obično nameću teške kazne za kupnju stranih materijala ili sudjelovanje stranih tvrtki u saveznoj nabavi, pa se kaže da je američki Zakon o oporavku i reinvestiranju iz 2009. (Zakon o poticajima) zahtijevao kupnju američkog željeza i čelika osim ako ukupni troškovi projekta ne povećavaju se za 25 posto ili više.

Kina također ima razvijenu strategiju širenja gospodarskog utjecaja na temelju koje jača i svoj politički utjecaj. Jedna od najvećih je "Inicijativa Pojas i put", kojom je obuhvatila gotovo svaku točku planeta nastojeći dati poticaj, prije svega, očuvanju rasta svoje ekonomije, a potom i utjecaju na globalnu ekonomiju. sustav na takav način da bolje zadovoljava potrebe kineskog gospodarstva. .

Dio inicijative "Pojas i put" je i Srbija, koja već ima ugovore s Kinom o realizaciji projekata vrijednih više od sedam milijardi eura, neslužbeno se doznaje. To je i jedan od razloga zašto pojedini domaći ekonomisti već upozoravaju da bi Srbija mogla doživjeti sudbinu pojedinih afričkih zemalja čije banke posuđuju velike infrastrukturne projekte na kojima rade kineske tvrtke, rečeno je na skupu. Internetska debata o američkoj politici i gospodarstvu dio je projekta "Amerikanac - mali poticaj za buđenje" koji Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative provodi uz potporu američkog veleposlanstva u Srbiji, javlja Tanjug.

Tagovi: KINESKA EKONOMIJA, Pojas i put, Jelena Žarković, KINESKI IZVOZ, AMERIČKA EKONOMIJA, IVAN Vujačić
PROČITAJ I OVO
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
CIJENE
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
ZAGREB - U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto.
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE