GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina u Sloveniju investirala oko 300 milijuna eura

Kina u Sloveniju investirala oko 300 milijuna eura
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 20:27
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Kina postaje važan investitor u Sloveniji, uglavnom preko svojih podružnica i TVRTKI u Luksemburgu, s ulaganjima od oko 300 milijuna eura. Kina se u 2020. svrstala među osam najvažnijih uvoznih partnera Slovenije.

Kina je u 2019. godini zauzela 15. mjesto na ljestvici najvažnijih izravnih stranih ulaganja u Sloveniji s potencijalom za budući rast, objavilo je Slovensko-kinesko poslovno vijeće na predstavljanju istraživanja o kineskim investicijama u Sloveniji. Prijavljena kineska izravna strana ulaganja značajno su porasla, osobito 2018., kada je Hisense preuzeo Gorenje, pokazalo je istraživanje o kineskim ulaganjima u Sloveniji.

Među najistaknutijim kineskim investicijama u Sloveniji su, uz Gorenje, Fotona, Outfit7, Tam-Europe, Elaphe, Dinos, Javna razsvetljava, Acies Bio, Hotel Kompas te Lovec i Arctur. Zbog male veličine slovenskog gospodarstva, slovenske investicije su relativno manje važne za kinesko gospodarstvo. Bez obzira na to, nekoliko slovenskih tvrtki ima ulaganja u drugo najveće svjetsko gospodarstvo, među kojima su Alpina, Cablex, Cosylab, Dewesoft, Domel, Donit Tesnit, Gostol TST, Pipistrel, EKWB, Hidria, Krka, Le-Tehnika, TT Okroglica, Unior u Vip Virantu.

U razdoblju 2016. – 2020. vrijednost uvoza iz Kine u Sloveniju rasla je u prosjeku za 15,7 posto godišnje. U 2020. godini uvoz je iznosio 1,37 milijardi eura, a Kina se svrstala među osam najvažnijih uvoznih partnera naše zemlje. Osim toga, Slovenija je bila drugi najvažniji uvozni partner izvan EU (prva je bila Švicarska). U odnosu na samo 2020., uvoz je unatoč antikoronskim mjerama povećan za 17,8 posto, uglavnom kao rezultat uvoza različite zaštitne opreme i medicinskih sredstava.

Najviše uvezene robe u 2020. godini činili su električni strojevi i oprema, audio i video oprema (357 milijuna eura ili 26 posto ukupnog uvoza) i organski kemijski proizvodi (245 milijuna eura ili 18 posto ukupnog uvoza). Pandemija covida-19 također se nije negativno odrazila na slovenski izvoz u Kinu, koji je u 2020. porastao prvi put od 2017. godine, za 5,9 posto na godišnjoj razini.

U 2019. godini, za koju su istraživači imali podatke, izvoz robe u Kinu bio je oko četiri puta manji od uvoza iz Kine. Slovenija je u Kinu izvezla robe i usluge u vrijednosti od 265 milijuna eura, što predstavlja tri posto ukupnog izvoza slovenske robe u zemlje izvan EU.

Tagovi: NR Kina, slovenska ekonomija, Gorenje, Fotona, Outfit7, Tam-Europe, Elaphe, Dinos, Javna razsvetljava, kineske investicije u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
INFLACIJA
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
WASHINGTON - Potrošačka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama usporila je u srpnju na 8,5 posto na godišnjoj razini jer su inflatorni pritisci blago popustili, a najviše su pale cijene benzina.
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
ZAGREB - Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirana je 109.571 nezaposlena osoba, čime je, prvi put nakon pet mjeseci pada, na mjesečnoj razini zabilježen rast broja nezaposlenih, i to za 3,6 posto, dok se na godišnjoj razini i nadalje bilježi pad, za 13 posto u odnosu na lanjski srpanj.
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE