GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina u Sloveniju investirala oko 300 milijuna eura

Kina u Sloveniju investirala oko 300 milijuna eura
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 20:27
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Kina postaje važan investitor u Sloveniji, uglavnom preko svojih podružnica i TVRTKI u Luksemburgu, s ulaganjima od oko 300 milijuna eura. Kina se u 2020. svrstala među osam najvažnijih uvoznih partnera Slovenije.

Kina je u 2019. godini zauzela 15. mjesto na ljestvici najvažnijih izravnih stranih ulaganja u Sloveniji s potencijalom za budući rast, objavilo je Slovensko-kinesko poslovno vijeće na predstavljanju istraživanja o kineskim investicijama u Sloveniji. Prijavljena kineska izravna strana ulaganja značajno su porasla, osobito 2018., kada je Hisense preuzeo Gorenje, pokazalo je istraživanje o kineskim ulaganjima u Sloveniji.

Među najistaknutijim kineskim investicijama u Sloveniji su, uz Gorenje, Fotona, Outfit7, Tam-Europe, Elaphe, Dinos, Javna razsvetljava, Acies Bio, Hotel Kompas te Lovec i Arctur. Zbog male veličine slovenskog gospodarstva, slovenske investicije su relativno manje važne za kinesko gospodarstvo. Bez obzira na to, nekoliko slovenskih tvrtki ima ulaganja u drugo najveće svjetsko gospodarstvo, među kojima su Alpina, Cablex, Cosylab, Dewesoft, Domel, Donit Tesnit, Gostol TST, Pipistrel, EKWB, Hidria, Krka, Le-Tehnika, TT Okroglica, Unior u Vip Virantu.

U razdoblju 2016. – 2020. vrijednost uvoza iz Kine u Sloveniju rasla je u prosjeku za 15,7 posto godišnje. U 2020. godini uvoz je iznosio 1,37 milijardi eura, a Kina se svrstala među osam najvažnijih uvoznih partnera naše zemlje. Osim toga, Slovenija je bila drugi najvažniji uvozni partner izvan EU (prva je bila Švicarska). U odnosu na samo 2020., uvoz je unatoč antikoronskim mjerama povećan za 17,8 posto, uglavnom kao rezultat uvoza različite zaštitne opreme i medicinskih sredstava.

Najviše uvezene robe u 2020. godini činili su električni strojevi i oprema, audio i video oprema (357 milijuna eura ili 26 posto ukupnog uvoza) i organski kemijski proizvodi (245 milijuna eura ili 18 posto ukupnog uvoza). Pandemija covida-19 također se nije negativno odrazila na slovenski izvoz u Kinu, koji je u 2020. porastao prvi put od 2017. godine, za 5,9 posto na godišnjoj razini.

U 2019. godini, za koju su istraživači imali podatke, izvoz robe u Kinu bio je oko četiri puta manji od uvoza iz Kine. Slovenija je u Kinu izvezla robe i usluge u vrijednosti od 265 milijuna eura, što predstavlja tri posto ukupnog izvoza slovenske robe u zemlje izvan EU.

Tagovi: NR Kina, slovenska ekonomija, Gorenje, Fotona, Outfit7, Tam-Europe, Elaphe, Dinos, Javna razsvetljava, kineske investicije u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE