GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina u Sloveniju investirala oko 300 milijuna eura

Kina u Sloveniju investirala oko 300 milijuna eura
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 20:27
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Kina postaje važan investitor u Sloveniji, uglavnom preko svojih podružnica i TVRTKI u Luksemburgu, s ulaganjima od oko 300 milijuna eura. Kina se u 2020. svrstala među osam najvažnijih uvoznih partnera Slovenije.

Kina je u 2019. godini zauzela 15. mjesto na ljestvici najvažnijih izravnih stranih ulaganja u Sloveniji s potencijalom za budući rast, objavilo je Slovensko-kinesko poslovno vijeće na predstavljanju istraživanja o kineskim investicijama u Sloveniji. Prijavljena kineska izravna strana ulaganja značajno su porasla, osobito 2018., kada je Hisense preuzeo Gorenje, pokazalo je istraživanje o kineskim ulaganjima u Sloveniji.

Među najistaknutijim kineskim investicijama u Sloveniji su, uz Gorenje, Fotona, Outfit7, Tam-Europe, Elaphe, Dinos, Javna razsvetljava, Acies Bio, Hotel Kompas te Lovec i Arctur. Zbog male veličine slovenskog gospodarstva, slovenske investicije su relativno manje važne za kinesko gospodarstvo. Bez obzira na to, nekoliko slovenskih tvrtki ima ulaganja u drugo najveće svjetsko gospodarstvo, među kojima su Alpina, Cablex, Cosylab, Dewesoft, Domel, Donit Tesnit, Gostol TST, Pipistrel, EKWB, Hidria, Krka, Le-Tehnika, TT Okroglica, Unior u Vip Virantu.

U razdoblju 2016. – 2020. vrijednost uvoza iz Kine u Sloveniju rasla je u prosjeku za 15,7 posto godišnje. U 2020. godini uvoz je iznosio 1,37 milijardi eura, a Kina se svrstala među osam najvažnijih uvoznih partnera naše zemlje. Osim toga, Slovenija je bila drugi najvažniji uvozni partner izvan EU (prva je bila Švicarska). U odnosu na samo 2020., uvoz je unatoč antikoronskim mjerama povećan za 17,8 posto, uglavnom kao rezultat uvoza različite zaštitne opreme i medicinskih sredstava.

Najviše uvezene robe u 2020. godini činili su električni strojevi i oprema, audio i video oprema (357 milijuna eura ili 26 posto ukupnog uvoza) i organski kemijski proizvodi (245 milijuna eura ili 18 posto ukupnog uvoza). Pandemija covida-19 također se nije negativno odrazila na slovenski izvoz u Kinu, koji je u 2020. porastao prvi put od 2017. godine, za 5,9 posto na godišnjoj razini.

U 2019. godini, za koju su istraživači imali podatke, izvoz robe u Kinu bio je oko četiri puta manji od uvoza iz Kine. Slovenija je u Kinu izvezla robe i usluge u vrijednosti od 265 milijuna eura, što predstavlja tri posto ukupnog izvoza slovenske robe u zemlje izvan EU.

Tagovi: NR Kina, slovenska ekonomija, Gorenje, Fotona, Outfit7, Tam-Europe, Elaphe, Dinos, Javna razsvetljava, kineske investicije u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Plenković snažno podigao plaće sebi i najvišim dužnosnicima
OČEKIVANO
Plenković snažno podigao plaće sebi i najvišim dužnosnicima
ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku o velikom povećanju plaća najviših državnih dužnosnika, njih 270.
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
SIGNALI
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
FRANKFURT - Gospodarska aktivnost u europodručju u srpnju je praktički stagnirala, pokazalo je istraživanje analitičke tvrtke S&P Global i Hamburške komercijalne banke (HCOB).
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZADUŽENOST
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u zadržao se i u prvom tromjesečju znatno ispod europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju ove godine bilo 1.7 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 2.2 posto više nego u lipnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na 4.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ZARADE
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u svibnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE