GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina u Sloveniju investirala oko 300 milijuna eura

Kina u Sloveniju investirala oko 300 milijuna eura
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 20:27
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Kina postaje važan investitor u Sloveniji, uglavnom preko svojih podružnica i TVRTKI u Luksemburgu, s ulaganjima od oko 300 milijuna eura. Kina se u 2020. svrstala među osam najvažnijih uvoznih partnera Slovenije.

Kina je u 2019. godini zauzela 15. mjesto na ljestvici najvažnijih izravnih stranih ulaganja u Sloveniji s potencijalom za budući rast, objavilo je Slovensko-kinesko poslovno vijeće na predstavljanju istraživanja o kineskim investicijama u Sloveniji. Prijavljena kineska izravna strana ulaganja značajno su porasla, osobito 2018., kada je Hisense preuzeo Gorenje, pokazalo je istraživanje o kineskim ulaganjima u Sloveniji.

Među najistaknutijim kineskim investicijama u Sloveniji su, uz Gorenje, Fotona, Outfit7, Tam-Europe, Elaphe, Dinos, Javna razsvetljava, Acies Bio, Hotel Kompas te Lovec i Arctur. Zbog male veličine slovenskog gospodarstva, slovenske investicije su relativno manje važne za kinesko gospodarstvo. Bez obzira na to, nekoliko slovenskih tvrtki ima ulaganja u drugo najveće svjetsko gospodarstvo, među kojima su Alpina, Cablex, Cosylab, Dewesoft, Domel, Donit Tesnit, Gostol TST, Pipistrel, EKWB, Hidria, Krka, Le-Tehnika, TT Okroglica, Unior u Vip Virantu.

U razdoblju 2016. – 2020. vrijednost uvoza iz Kine u Sloveniju rasla je u prosjeku za 15,7 posto godišnje. U 2020. godini uvoz je iznosio 1,37 milijardi eura, a Kina se svrstala među osam najvažnijih uvoznih partnera naše zemlje. Osim toga, Slovenija je bila drugi najvažniji uvozni partner izvan EU (prva je bila Švicarska). U odnosu na samo 2020., uvoz je unatoč antikoronskim mjerama povećan za 17,8 posto, uglavnom kao rezultat uvoza različite zaštitne opreme i medicinskih sredstava.

Najviše uvezene robe u 2020. godini činili su električni strojevi i oprema, audio i video oprema (357 milijuna eura ili 26 posto ukupnog uvoza) i organski kemijski proizvodi (245 milijuna eura ili 18 posto ukupnog uvoza). Pandemija covida-19 također se nije negativno odrazila na slovenski izvoz u Kinu, koji je u 2020. porastao prvi put od 2017. godine, za 5,9 posto na godišnjoj razini.

U 2019. godini, za koju su istraživači imali podatke, izvoz robe u Kinu bio je oko četiri puta manji od uvoza iz Kine. Slovenija je u Kinu izvezla robe i usluge u vrijednosti od 265 milijuna eura, što predstavlja tri posto ukupnog izvoza slovenske robe u zemlje izvan EU.

Tagovi: NR Kina, slovenska ekonomija, Gorenje, Fotona, Outfit7, Tam-Europe, Elaphe, Dinos, Javna razsvetljava, kineske investicije u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Prosječna cijena oranica u 2022. porasla 283 kune po hektaru
ORANICE
Prosječna cijena oranica u 2022. porasla 283 kune po hektaru
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila je 27.878 kuna za hektar, što je 283 kuna više nego u godini ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.
EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SNIŽENE PROGNOZE
EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SARAJEVO - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je procjene ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine na 1,5 posto, što je za 0,5 postotnih bodova manje u odnosu na prognozu iz maja.
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
U PLUSU
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
ZAGREB - Do kraja godine Hrvatska zaključuje svoju prvu EU financijsku perspektivu, onu za razdoblje od 2014. do 2020., pri čemu će potrošiti kompletnu alokaciju sredstava za to programsko razdoblje od 12,19 milijardi eura, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, dodavši da je Hrvatska ukupno dosad u plusu s novcem iz EU-a za 11,9 milijardi eura.
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
LOŠI SIGNALI
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni promet industrije u srpnju ove godine pao je za 4,1 posto u odnosu na lipanj, a u odnosu na lanjski srpanj manji je za 1,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE