GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska ekonomija snažno započela godinu

Kineska ekonomija snažno započela godinu
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 07:26
Autor: SEEbiz
PEKING - Kineski ekonomski podaci za prva dva mjeseca ove godine objavljeni u ponedjeljak nadmašili su očekivanja analitičara.

Maloprodaja je porasla 5,5%, što je bolje od očekivanog povećanja od 5,2% u anketi Reutersa, dok je industrijska proizvodnja porasla 7%, u usporedbi s procjenama rasta od 5%.

Ulaganja u dugotrajnu imovinu porasla su za 4,2%, više od 3,2% kako su procijenili analitičari.

Stopa nezaposlenosti u veljači za gradove iznosila je 5,3 posto.

Internetska maloprodaja fizičke robe porasla je 14,4% u odnosu na prethodnu godinu tijekom prva dva mjeseca godine.

Ulaganja u nekretnine u prva dva mjeseca ove godine pala su za 9 posto u odnosu na godinu prije. Investicije u infrastrukturu porasle su za 6,3 posto, a one u proizvodnju za 9,4 posto.

"Vjerujemo da je kineski sekvencijalni zamah rasta ostao solidan u prvom tromjesečju unatoč značajnom odstupanju između sektora", rekli su analitičari Goldman Sachsa u izvješću objavljenom u ponedjeljak nakon objave podataka.

"Međutim, kako bi se osigurao ambiciozni cilj rasta od "oko 5%" ove godine, i dalje je potrebno dodatno ublažavanje politike, posebno na strani potražnje (npr. fiskalna, stambena i potrošnja)."

Unatoč optimističnim rezultatima, glasnogovornik Državnog ureda za statistiku Liu Aihua upozorio je da je domaća potražnja i dalje nedovoljna.

Rekla je novinarima da su nekretnine i dalje u razdoblju "prilagodbe" i da je sveukupno gospodarstvo "u kritičnom razdoblju oporavka, transformacije i nadogradnje", prema CNBC-jevom prijevodu njezinih komentara na mandarinskom jeziku.

Na pitanje o stopi nezaposlenosti za osobe u dobi od 16 do 24 godine, Liu je rekao da će brojke biti objavljene nekoliko dana nakon mjesečne konferencije za novinare o ekonomskim podacima.

Ekonomske brojke za siječanj i veljaču obično se kombiniraju u Kini kako bi se izgladile varijacije u odnosu na lunarnu novu godinu, koja može pasti u oba mjeseca, ovisno o kalendarskoj godini. To je najveći državni praznik u zemlji, tijekom kojeg tvornice i poduzeća ostaju zatvoreni najmanje tjedan dana.

Ove godine, broj domaćih turističkih putovanja i prihodi tijekom praznika porasli su u usporedbi s prošlom godinom, kao i s brojkama prije pandemije iz 2019. No Nomurin glavni ekonomist za Kinu Ting Lu istaknuo je da je "prosječna turistička potrošnja po putovanju još uvijek 9,5% ispod razine prije pandemije u 2019.

Maloprodaja se nije oporavila od pandemije onoliko snažno koliko su mnogi očekivali jer su potrošači postali nesigurni oko svojih budućih prihoda.

“Potrošači su na ovom početku godine bili privremeno potaknuti potrošnjom povezanom s proslavama. U nedostatku odlučujućih poticaja povezanih s potrošnjom ove godine, mislimo da bi bilo teško održati snažan tempo potrošačke potrošnje ove godine,” rekla je glavna ekonomistica Oxford Economicsa Louise Loo u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Tagovi: kina, kineska ekonomija, potrošnja, maloprodaja, nekretnine
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE