GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska središnja banka krenula s poticajima, što slijedi?

Kineska središnja banka krenula s poticajima, što slijedi?
POTICAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2024 / 07:54
Autor: SEEbiz / CNBC
PEKING - Očekivanja veće potpore Kine za jačanje njezinog gospodarstva i tržišta dionica rastu - osobito nakon najava središnje banke o popuštanju u srijedu.

Počevši od 5. veljače, Narodna banka Kine će dopustiti bankama da drže manje gotovinske rezerve, rekao je guverner središnje banke Pan Gongsheng na tiskovnoj konferenciji, svojoj prvoj u toj ulozi.

Smanjenje omjera obvezne pričuve (RRR) za 50 baznih bodova trebalo bi osloboditi 1 bilijun juana (139,8 milijardi dolara) dugoročnog kapitala, objavila je središnja banka.

"Posljednje objave [PBOC-a] mogu se protumačiti kao početak zaokreta politike u odnosu na prethodne reaktivne i postupne mjere ulagača, a oni će nastaviti tražiti daljnje znakove i djela potpore politici", Tao Wang, voditelj azijske ekonomije i glavni kineski ekonomist u investicijskoj banci UBS, rekao je u bilješci od četvrtka.

Peking nije bio voljan upustiti se u goleme poticaje, koji bi također povećali jaz u prinosima između Kine i SAD-a s obzirom na stroži stav Federalnih rezervi o monetarnoj politici. PBOC je u ponedjeljak ponovno zadržao referentnu kamatnu stopu na kredite nepromijenjenom, zadržavši nepromijenjene glavne kamatne stope na kredite.

Veličina objave središnje banke u srijedu o smanjenju RRR premašila je Nomurina predviđanja za smanjenje od 25 baznih bodova, rekao je glavni kineski ekonomist tvrtke Ting Lu.

“Smatramo da je ovo smanjenje RRR-a veće od očekivanog daljnji znak da su PBoC i vodeći kreatori politike postali sve zabrinutiji zbog tekućeg gospodarskog pada, koji označavamo od sredine listopada prošle godine, i najnovijih rezultata tržišta dionica, “, rekao je u bilješci u četvrtak.

"Što je još zanimljivije, odluka o politici otkrivena je na manje uobičajen način, budući da je guverner PBoC-a osobno objavio tijekom sesije pitanja i odgovora na tiskovnoj konferenciji", rekao je Lu.

Pan je u srijedu rekao novinarima da će središnja banka i Nacionalna financijska regulatorna uprava uskoro objaviti mjere za poticanje banaka da daju zajmove kvalificiranim programerima. Dokument je objavljen kasnije tog dana.

"To je značajan korak regulatora za povećanje kreditne podrške za programere", rekao je Wang iz UBS-a. "Da bi se financiranje developera temeljito i održivo poboljšalo, prodaja nekretnina mora prestati padati i početi se oporavljati, što bi moglo zahtijevati dodatne političke napore za stabilizaciju tržišta nekretnina."

Problemi s nekretninama samo su jedan od nekoliko čimbenika koji su utjecali na raspoloženje kineskih ulagača. Ogromna industrija nekretnina usporila je rast i, zajedno s padom izvoza i slabom potrošnjom, spriječila je da se gospodarstvo oporavi od pandemije onoliko brzo koliko se očekivalo.

Dionice u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu postojano su pale na višegodišnje najniže razine.

Dionice su ovaj tjedan porasle nakon niza vladinih najava i medijskih izvješća koja ukazuju na nadolazeću državnu potporu rastu i tržištima kapitala.

Takvi napori za stabilizaciju tržišta dionica pomažu u postavljanju donje granice za zaustavljanje kapitulacije i daljnjeg pada tržišta, rekla je u četvrtak Winnie Wu, glavni strateg za dionice u Kini Bank of America, u CNBC-ovoj emisiji “Street Signs Asia”.

Tagovi: Kineska središnja banka, Kina, poticaji,
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE