GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto

Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2021 / 16:27
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineski institut preporučio je u ponedjeljak vladi u Pekingu da za 2022. godinu odredi ciljanu stopu rasta "iznad pet posto" budući da gospodarstvo usporava u okruženju novih slučajeva zaraze koronavirusom i visokih cijena sirovina.

"Ciljana stopa rasta iznad pet posto ostavlja određeni manevarski prostor i bila bi relativno konzervativna", rekao je novinarima Li Xuesong, istraživač Kineske akademije društvenih znanosti (CASS).

Takva stopa rasta ujedno bi svim stranama omogućila da se fokusiraju na poticanje reformi i inovacija i da se jače angažiraju na visokokvalitetnom razvoju, dodao je Li.

Drugo po veličini svjetsko gospodarstvo vjerojatno će iduće godine porasti oko 5,3 posto, sudeći prema godišnjoj plavoj knjizi koju je CASS objavio na brifingu, iako je u izvješću upozoreno da bi prognoza mogla biti snižena, ovisno o situaciji sa covidom-19.

Ove godine kinesko bi gospodarstvo po CASS-u trebalo porasti oko osam posto. Vlada je zacrtala stopu rasta iznad šest posto.

Institut također preporučuje vladi da u 2022. cilja stopu nezaposlenosti u gradovima od oko 5,5 posto i rast potrošačkih cijena od oko tri posto.

CASS sugerira i da bi se monetarna politika mogla blago ublažiti iduće godine radi potpore gospodarstvu i da bi središnja banka trebala spuštati kamatne stope kako bi pomogla malim tvrtkama s visokim troškovima prije nego što američki Fed počne smanjivati poticaje.

Institut je također upozorio da će nekretninska kriza vjerojatno potrajati i opteretiti troškove lokalnih vlasti u idućoj godini.

Peking bi trebao isplanirati postupno 'hlađenje' nekretninskog sektora kako bi se spriječile neuspjele dražbe zemljišta u velikim gradovima i otklonio rizik naglog pada cijena nekretnina u manjim gradovima, sugeriraju stručnjaci u institutu.

Središnja banka pomaže

Kineska središnja banka priopćila je u ponedjeljak da će smanjiti stopu obvezne rezerve za banke i time osloboditi 1.200 milijardi juana dugoročne likvidnosti (188 milijardi dolara) kako bi poduprla posustali gospodarski rast.

Stopa obvezne rezerve za banke bit će od 15. prosinca niža za pola postotnog boda i bit će snižena po drugi puta u ovoj godini.

Središnja banka, kako je objavila, poticat će financijske institucije na aktivno korištenje oslobođene likvidnosti kako bi se poduprlo gospodarstvo, ponajprije male tvrtke.

Smanjenje obvezne rezerve smanjit će troškove financiranja financijskih institucija za oko 15 milijardi juana godišnje, što će lančano smanjiti i troškove tvrtki, dodaje se u izvješću.

Drugo najveće svjetsko gospodarstvo snažno se oporavilo od pandemijske krize u 2020., ali je njegov rast usporio posljednjih mjeseci zbog poskupljenja sirovina i energenata i novih slučajeva korone, a probleme izaziva i zaduženost nekretninskog sektora, podsjeća Reuters.

Tagovi: kineska ekonomija, kineska vlada
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE