GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski izvoz bilježi najveći pad u više od tri godine

Kineski izvoz bilježi najveći pad u više od tri godine
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2023 / 08:31
Autor: SEEbiz / CNBC
PEKING - Kineski izvoz smanjio se u lipnju najbržim tempom od početka pandemije Covid-19, jer su visoka inflacija na ključnim razvijenim tržištima i geopolitika pogodili globalnu potražnju.

Objava trgovinskih podataka u četvrtak još je jedan pokazatelj da kineski čelnici neće moći u potpunosti računati na vanjske čimbenike u oživljavanju posrnulog zamaha rasta u drugom najvećem gospodarstvu svijeta. Pad lipanjskog uvoza također je bio ozbiljniji od očekivanog, što ukazuje na opadanje lokalne potražnje.

"Posljednji podaci u razvijenim zemljama pokazuju dosljedne signale daljnje slabosti što će vjerojatno staviti veći pritisak na kineski izvoz u ostatku godine", rekao je Zhiwei Zhang, predsjednik i glavni ekonomist u Pinpoint Asset Managementu.

"Kina mora ovisiti o domaćoj potražnji", dodao je. "Veliko je pitanje u sljedećih nekoliko mjeseci može li se domaća potražnja oporaviti bez puno poticaja od strane vlade."

Vrijednost kineskog izvoza u dolarima pala je 12,4% u lipnju u odnosu na godinu prije, pokazali su podaci carine u četvrtak. Ovo je daleko veći pad od očekivanja za pad od 9,5% u Reutersovoj anketi i godišnji pad od 7,5% u svibnju. Postotni pad bio je najveći koji je drugo najveće svjetsko gospodarstvo zabilježilo od veljače 2020.

Uvoz je pao za 6,8% u lipnju u odnosu na godinu prije, što je također gore od očekivanja za pad od 4% i godišnji pad od 4,5% u svibnju.

Kineska trgovina i dalje se suočava s prilično velikim pritiskom u drugoj polovici godine, dijelom zbog visoke inflacije u razvijenim zemljama i geopolitike, rekao je Lu Daliang, glasnogovornik kineskog carinskog ureda, na tiskovnoj konferenciji u četvrtak.

Ipak, carinski ured ukazao je na sve veće razlike u kineskoj trgovini, budući da trgovina s gospodarstvima u jugoistočnoj Aziji i njezinim partnerima u "Pojasu i putu" nadmašuje trgovinu sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom.

Kina i Udruga zemalja jugoistočne Azije pregovaraju o produbljivanju partnerstva u području slobodne trgovine i punoj provedbi Regionalnog sveobuhvatnog gospodarskog partnerstva, trgovinskog bloka koji podržava Kina i koji uključuje Australiju, Japan, Južnu Koreju, Novi Zeland i 10 ASEAN-a državama članicama, rekao je kineski prvi diplomat Wang Yi u četvrtak na sastanku ministara vanjskih poslova ASEAN-a u Jakarti.

Kineski izvoz u SAD pao je za 24% u lipnju na 42,7 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu, dok je uvoz pao za 4% na gotovo 14 milijardi dolara, prema izračunima CNBC-a prema službenim podacima kojima se pristupa putem Wind Informationa.

Kineski izvoz u 10-člani blok ASEAN pao je za 17% na 43,3 milijarde dolara u lipnju u odnosu na godinu prije, dok je uvoz pao za 4% na 34,1 milijardu dolara, pokazuju podaci.

Kineska trgovina sa zemljama "Pojasa i puta" usporila je na 9,8% rasta u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na godinu prije, što je pad od 13,2% u prvih pet mjeseci ove godine, pokazuju službeni podaci.

Tagovi: kINA, IZVOZ, KINESKI IZVOZ
PROČITAJ I OVO
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE