GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski izvoz i uvoz ponovno pali u rujnu

Kineski izvoz i uvoz ponovno pali u rujnu
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2023 / 08:52
Autor: SEEbiz
PEKING - Kina je izvijestila o manjem padu izvoza od očekivanog u rujnu u odnosu na godinu prije, dok je uvoz izostao, prema carinskim podacima objavljenim u petak.

Izraženo u američkim dolarima, izvoz je prošlog mjeseca pao za 6,2% u odnosu na godinu prije. To je manje od pada od 7,6 posto koji su predviđali analitičari u Reutersovoj anketi.

Uvoz je također pao za 6,2% izraženo u američkim dolarima u rujnu u usporedbi s prošlom godinom - nešto više od pada od 6% koji se očekivao prema anketi Reutersa.

Kineski izvoz padao je na godišnjoj razini svaki mjesec ove godine počevši od svibnja. Posljednji pozitivni otisak kod uvoza na međugodišnjoj razini bio je u rujnu prošle godine.

Kineska trgovina pala je ove godine usred slabe globalne potražnje za kineskom robom i prigušene domaće potražnje.

Južnokorejsko gospodarstvo bilo je samozadovoljno zbog Kine, kaže guverner središnje banke
Nasuprot padu trgovine s glavnim trgovinskim partnerima bio je kineski uvoz iz Europske unije, koji je u rujnu skromno porastao u odnosu na godinu prije, prema izračunima službenih podataka CNBC-a.

SAD je najveći trgovinski partner Kine na pojedinačnoj osnovi, dok je Udruženje država jugoistočne Azije nedavno nadmašilo EU kao najveći trgovinski partner Kine na regionalnoj osnovi.

U prva tri kvartala ove godine kineski izvoz u SAD pao je za 16,4%, dok je uvoz pao za 6% u tom razdoblju.

Rusija je bila jedina velika zemlja ili regija u izvješću kineske carinske agencije koja je pokazala rast i izvoza i uvoza u prva tri kvartala godine u odnosu na godinu prije.

Tagovi: kuneska ekonomija, kina, izvoz, uvoz
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE