GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura

Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2021 / 10:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Bruto inozemni dug na kraju kolovoza iznosio je 45,3 milijarde eura, što je za 1,3 milijarde eura ili 2,8 posto više u odnosu na srpanj, a za 4,5 milijardi eura ili 11,1 posto više u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Kako je navedeno u ponedjeljak objavljenoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA), bruto inozemni dug je u odnosu na kraj 2020. viši za 5,2 milijarde eura ili 13 posto, a taj rast rezulat je povećanja duga svih domaćih sektora, osim drugih monetarnih institucija, to jest banaka, koje su svoj dug smanjile za 283 milijuna eura. Po podatcima HNB-a, inozemni dug drugih monetarnih institucija je krajem kolovoza iznosio 3,9 milijardi eura.

Analitičari RBA zamjećuju i kako je u odnosu na kraj 2020. godine značajniji porast zabilježen kod duga opće države, za 1,4 milijarde eura, što je rezultat povećanja na stavkama dugoročnog zaduživanja po osnovi vrijednosnih papira i kredita. Tako je krajem kolovoza inozemni dug opće države iznosio 15,3 milijarde eura.

Nadalje, prenose iz RBA, rast duga središnje banke za 2,9 milijardi eura isključivo je rezultat porasta obujma repo poslova, kao i obveza na osnovi nove alokacije posebnih prava vučenja. Po podatcima iz tablica HNB-a, krajem kolovoza je inozemni dug središnje banke iznosio 3,7 milijardi eura.

Inozemni dug ostalih domaćih sektora, uključujući obveze prema vlasnički povezanim vjerovnicima, porastao je za 906 milijuna eura, na 13,6 milijardi eura, što se poglavito odnosi na privatna nefinancijska poduzeća, čiji je bruto inozemni dug krajem kolovoza bio na razini 10,5 milijardi eura ili 8,8 posto više u odnosu na kraj prošle godine.

RBA analitičari istaknuli su da bi snažan gospodarski oporavak u ovoj godini, koji potvrđuju i ostvarenja u trećem tromjesečju, trebao doprinijeti i ponovnom smanjenju udjela bruto inozemnog duga u BDP-u.

"U apsolutnom izrazu očekujemo nastavak rasta bruto inozemnog duga, upravo zbog ponovnog ubrzavanja gospodarske aktivnosti i novih zaduživanja na inozemnim tržištima, kako privatnog tako i javnog sektora. Pritom, očekujemo kako će Hrvatska, podržana i nastavkom ekspanzivnih monetarnih politika vodećih središnjih banaka, nastaviti podmirivati svoje inozemne obveze uz povoljne uvjete financiranja", napomenuli su.

I u 2022. godini, s nastavkom povoljnih gospodarskih kretanja, RBA analitičari očekuju daljnje smanjenje udjela bruto inozemnog duga u BDP-u, koji bi se postupno u godinama koje slijede trebao spuštati prema razini od 70 posto BDP-a.

Tagovi: inozemni dug, vanjski dug, devizne rezerve, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine
TREND
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine
BRUXELLES - Očekivanja za europsko gospodarstvo pogoršana su u siječnju, odražavajući zabrinutost u uslužnom sektoru zbog posljedica širenja omikrona, dok je u hrvatskom gospodarstvu prevladao optimizam, pokazalo je u petak izvješće Europske komisije.
Marić: Ne mogu se u potpunosti neutralizirati inflatorni pritisci
INFLACIJA
Marić: Ne mogu se u potpunosti neutralizirati inflatorni pritisci
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je da će porezna politika dati svoj obol u najavljenom paketu mjera za ublažavanje efekta rasta cijena energenata, koji će biti predstavljen "vrlo skoro", no koji neće moći u potpunosti neutralizirati inflatorne pritiske.
Potrošnja u maloprodaji u 2021. porasla više od 12 posto
RAST
Potrošnja u maloprodaji u 2021. porasla više od 12 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lanjskom prosincu potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, pa je u cijeloj 2021. godini porasla više od 12 posto.
Njemački BDP pao u četvrtom tromjesečju 2021.
PAD
Njemački BDP pao u četvrtom tromjesečju 2021.
ZAGREB - Njemačko gospodarstvo smanjilo se u četvrtom tromjesečju 2021. godine zbog postroženih mjera suzbijanja četvrtog vala pandemije covida 19, koje su pogodile osobnu potrošnju, pokazale su u petak prve procjene statističkog ureda Destatisa.
Kako će izgledati nova njemačka ekonomska politika?
NOVA VLADA
Kako će izgledati nova njemačka ekonomska politika?
BERLIN - Kako izgleda gospodarska politika nove njemačke vlade? Resorni ministar Robert Habeck iz stranke Zeleni najavljuje zaokret. Rast i blagostanje i dalje igraju važnu ulogu, ali sve više u kontekstu zaštite okoliša.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE