GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga

Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 20:11
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Dan nakon što je predstavio rebalans za ovu i proračun za 2021. godinu, gost Dnevnika N1 bio je potpredsjednik Vlade i ministar finanacija Zdravko Marić.

"Mislim da je proračun pokazao ono što smo pokazali u godinama kada je bila gospodarski ugodna situacija, da smo inzistirali na uravnoteženju. Čitav niz mjera koje nisu bile planirane ni razmatrane smo uveli, Vlada je našla odgovor, pravovremeno reagirala i sačuvala zdravlje, živote, ali i gospodarstvo i radna mjesta", rekao je Zdravko Marić.

Kazao je kako je ova godina specifična.

"Kada ukalkulirate tih 30 milijardi duga, to je i dalje manje od onoga što je uradila SDP-ova vlada - dug od 70 milijardi u četiri godine. Od iduće godine očekujemo da ćemo se vratiti na put onoga što smo radili zadnje četiri godine, a to je silazna putanja javnog duga", rekao je ministar.

Na pitanje da komentira kritike na svoj rad rekao je kako sebe kao ministra neće kategorizirati.

"Ovo je dobra vlada koja je adekvatno odgovorila na izazove. Što se kritika tiče na račun vlade - proračun je najvažniji akt koji se donosi u toku jedne godine, dobro je i poželjno da ima i kritika. Kritike promatram kao konstruktivne. Referiram se na ono što sam vidio danas u dnevnim novinama", rekao je Marić.

Kazao je kako je rebalans proračuna prezentiran koalicijskim partnerima i manjinskim predstavnicima.

"Postoji visoka razina neizvjesnosti što se tiče projekcija zbog aktualnog stanja. Ali mi smo ih donijeli. Ovaj proračun pokazuje da, ako bude trebalo, i dalje možemo reagirati", rekao je Marić, ali nastavio:

"Dug i visina zaduživanja nisu neograničeni. Hrvatska dobro pamti vremena prošle krize kada je neodgovornost u javnim financijama i drugim segmentima dovela do toga da je oporavak gospodarstva trajao 11 godina. Javne financije su jedna od važnih poluga države. Proračun za 2020. godinu je u potpunosti stavljen u cilju očuvanja gospodarstva.

Dogodine se otvara prilika za adekvatnu transformaciju gospodarstva na bolje", rekao je Marić.

Kazao je kako su još u prvom rebalansu u svibnju tražili uštede, kako bi isplatili potpore za gospodarstvo.

"I sada treba balansirati oko gospodarske politike i prihoda države. Ne smatramo da treba rezati plaće, ali treba razmotriti daljnju dinamiku. Tema je osnovica, a uvrstili smo i temu božićnice na zahtjev Sindikata", rekao je Marić.

Kazao je kako vjeruje do lockdowna kao na proljeće neće doći.

"Brojke su gore, ali svi smo iskusniji i pametniji za nove lekcije. Vlada na tom području radi na tome kako ispuniti očuvanje zdravlja i života, ali i kako balansirati u gospodarstvu. Gospodarstvo je to koje puni proračun, a ono, u ovoj situaciji, u nekoj mjeri ovisi o proračunu", zaključio je ministar Marić.

Tagovi: Zdravko Marić, proračun, deficit proračuna
PROČITAJ I OVO
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
OŠTAR PAD
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za listopad pokazuje da je potražnja za radom bila za 21,5 posto manja nego u listopadu prošle godine, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
POMOĆ
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
STRASBOURG - Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura.
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
ZADUŽIVANJE
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
BERLIN - Njemački ministar financija Olaf Scholz za iduću godinu planira novo zaduženje od najmanje 160 milijardi eura, znatno veće no što je prvotno predviđeno, za potrebe ublažavanja posljedica pandemije covida-19, rekla su tri upućena izvora.
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
PAD
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
FRANKFURT - Gospodarske aktivnosti u eurozoni oštro su pale u studenome pod utjecajem obnovljenih protupandemijskih mjera, ali poslovne čelnike ohrabrile su vijesti o potencijalnom cjepivu protiv covida 19, izvijestio je u ponedjeljak Markit.
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RECESIJA
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RIM - Zbog novog vala širenja virusa Covid-19 i restriktivnih mjera, talijanska ekonomija bi mogla u četvrtom kvartalu zabilježiti novi pad proizvodnje, upozorava Centar za studije moćne talijanske Federeracije velike industrije (Confindustrija).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE