GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Iznos fiskaliziranih računa gotovo na razini 2019.

Marić: Iznos fiskaliziranih računa gotovo na razini 2019.
RAČUNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 13:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak nakon sjednice Vlade da je od početka godine do danas vrijednost fiskaliziranih računa gotovo na razini 2019. godine, dok trgovina na malo, odnosno maloprodaja hrane bilježi i rast od pet do sedam posto.

Vrijednost fiskaliziranih računa, na što se odnosi trećina ukupnog prometa pa je to dobar uzorak za ukupno stanje, u dosadašnjem dijelu godine je na indeksu 99,9 u odnosu na 2019., pri čemu je trgovina na malo, poglavito maloprodaja hrane, u rastu od pet do sedam posto u rastu u odnosu na tu godinu, rekao je Marić.

Turizam je na indeksu oko 70, što znači da je ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u toj djelatnosti 30 posto manja nego 2019., dok je u usporedbi s lanjskom godinom 30 posto veća, dodao je.

"Kada se fokusiramo samo na srpanj, što se tiče turizma u dobrom smo stanju i indeks nam je blago iznad sto, što znači u prvih 28 dana srpnja turizam je 1,4 posto iznad, hoteli su sedam posto iznad, a restorani pet posto iznad u odnosu na 2019, dok su barovi 16 posto u minusu", kaže ministar financija.

Upitan što će biti s državnom blagajnom bude li sezona prekinuta kao lani zbog širenja covida, rekao je da se u tom slučaju treba prilagoditi novonastalim okolnostima.

"Naša ideja je od prvog dana biti spreman na sve okolnosti i promptno reagirati da umanjimo potencijalno negativne efekte", zaključio je.

Tagovi: Zdravko Marić, fiskalizirani računi, potrošnja, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE