GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić o rastu cijena hrane i goriva: Pratimo stanje...

Marić o rastu cijena hrane i goriva: Pratimo stanje...
NEODREĐENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2021 / 15:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu za medije nakon sastanka s predstavnicima Francuske udruge poslodavaca (MEDEF) u Banskim dvorima.

Govorio je o robnoj razmjeni između RH i Francuske, navodeći da su oni bliže devetom mjestu. “Prostora za napredak postoji. Znamo koliko su dugo francuski ulagači na području Istre, znamo koliko se puno ulagalo i koliko će ulagati, i do ovih novijih projekata, poput zračne luke”, naveo je Marić.

“Istaknuli smo da je od prvog dana mandata ove vlade da je fokus na gospodarskim pitanjima, sve ono što nas tišti. Bez jakog gospodarstva teško da možemo tražiti adekvatna rješenja na te izazove. Zato smo i krenuli s poreznom reformom”, kazao je ministar financija.

“Velik naglasak je stavljen na ulazak u Schengen, uz NPOO”, dodao je.

“Teško je kvantificirati koliki su to interesi francuskih ulagača, ali mislim da i ovaj posjet pokazuje da je Hrvatska prepoznata na pravi način”, rekao je.

Minsitar je rekao da je i kupnja Rafala vjerojatno dodatno pojačala interes Francuske za Hrvatsku, prenosi N1.

“Prezentirao sve što smo učinili na poreznom planu, da smo dva doprinosa ukinuli u potpunosti. Kamo sreće da možemo još nešto učiniti s tim doprinosima, ali znamo kakvo nam je stanje”, rekao je Marić i dodao da su sve to stvari koje ulagačima dobro zvuče.

“S Tomaševićem imam intenzivnu komunikaciju po pitanju financija”
Marić se osvrnuo i na stanje u Gradu Zagrebu i najave o pokretanju ovršnih postupaka u Holdingu.

“Zagreb je jedan od najvećih proračunskih korisnika, među pet najvećih. Imamo 3 razine iz perspektive države, prva je središnji državni proračun kao najveći, potom niz izvanproračunskih korisnika i onda jedinice lokalne samouprave. Bilo bi deplasirano da kažem da ih dijelimo – gledamo ih kao cjelinu, od Zagreba do najmanje jedinice i pravila vrijede za sve. Zagreb nije jedini s kojim komuniciramo”, kazao je i dodao da ima i drugih lokalnih jedinica, županija koje imaju financijskih problema.

OGLAS

“S Tomaševićem imam redovitu, intenzivnu komunikaciju po pitanju financija. Bila je ona odluka o beskamatnom zajmu, između ostalog Sisačko-moslavačka županija i Zagreb će biti najveći korisnici jer je šteta od potresa najveća, da im se pomogne sa svakodnevnim poslovima dok se ne krene s intenzivnijim korištenjem europskih fondova i nekih drugih izvora”, pojasnio je ministar.

“Stojimo na raspolaganju, ali u skladu sa zakonom”, dodao je.

“Cijene dizela i benzina su među najvišim u zadnjih nekoliko godina”
Komentirao je porast cijena energenata i goriva.

“To spada u djelokrug brige države o građanima. Porezna politika je tu da da svoj doprinos, ali kamo sreće da se sve isključivo može riješiti poreznom politikom. Na puno primjera možemo ustvrditi da je odgovor niječan”, kazao je Marić.

Istaknuo je da se kroz neizravno oporezivanje želi doprinijeti smanjenju cijena da bi građani s najnižim primanjima to mogli osjetiti.

“U segmentu hrane, onog očekivanog ili ekonomski opravdanog snižavanja cijena ni u tim trenutcima nije došlo. Možda je najvišim dijelom to bilo vidljivo kod električne energije. Onaj trošarinski sustav, što se tiče isporuke pogonskih goriva, benzina i dizela, ta formula je ista godinama. Pratimo i uspoređujemo, današnje cijene nafte su oko 80 dolara po barelu. Cijena dizela odnosno benzina je među najvišim u zadnjih nekoliko godina. To su sve stvari koje trebamo uzimati u obzir”, kazao je ministar i dodao da se i druge države u EU suočavaju s istim problemima.

“Hrvatska po ničemu ne odstupa od prosjeka EU”, rekao je govoreći ostopi inflacije u EU. “Za sada je inflacija na makrorazini, to je dobro, na strani je ponude.”

Jesu li cijene trošarina nedodirljive? “Ništa nije nedodirljivo, sve je predmet rasprava. Ako smatramo da ćemo tako polučiti neke efekte, na to smo spremni”, kazao je Marić.

Dodao je da se prati ono što se događa na individualnim razinama. “I mi smo građani, i ja odem u dućan i vidim kolika je cijena jestivog suncokretovog ulja ili artikla druge vrste.”

Komentirao je i ukidanje toplog obroka na Banovini za one koji imaju mogućnsot kuhanja u kontejneru.

“Nisam upoznat s detaljima. Ovo sam vidio u medijima, razgovarat ću Medvedom što se događa. Medved je praktićki svakodnevno na Banovini, dokusirani su na obnovu, ali i na to da se građanima i poduzetnicima olakša, znamo koliko je sve ovih 30 godina Banovina bila ugrožena. Fokus nam je da se ljudima olakša, zato i jesu svako malo nove mjere, i po pitanju električne energije, HRT pretplate, cestarina… Što se danas dogodilo – nemam puna saznanja, ali bit će o tome govora”, poručio je ministar.

Tagovi: Zdravko Marić, cijene hrane, trošarine na gorivo, cijene goriva
PROČITAJ I OVO
Marić o dugu bolnica: Idemo prema najlošijem scenariju
DUG VELEDROGERIJAMA
Marić o dugu bolnica: Idemo prema najlošijem scenariju
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku HTV-a te se pohvalio značajno većim BDP-om nego što je bilo planirano.
Proširenje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu obiju strana
SURADNJA
Proširenje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu obiju strana
ZAGREB - Proširenje dosadašnje suradnje Hrvatske i Azerbajdžana u interesu je obiju strana, a djelovanje Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje dat će snažan poticaj razvoju bilateralnih odnosa, istaknuto je u utorak na 2. sjednici Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje RH i Republike Azerbajdžan u Zagrebu.
Marić: Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo
REBALANS
Marić: Rebalansom proračuna 1,6 milijardi kuna za zdravstvo
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da je rebalansom proračuna, koji će u četvrtak biti predstavljen na Vladi, za zdravstvo predviđeno 1,6 milijardi kuna, iznova apostrofiravši potrebu kvalitetne reforme rashodne strane tog sektora.
ECA upozorava na rizik od kašnjenja u korištenju europskih sredstava
RIZICI
ECA upozorava na rizik od kašnjenja u korištenju europskih sredstava
BRUXELLES - Europski revizorski sud (ECA) upozorio je u utorak na rizik od kašnjenja s početkom povlačenja sredstava za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. kojih je znatno više u odnosu na prethodno financijsko razdoblje.
Ćorić o rastu cijena: Ako dođe do eskalacije, Vlada može odraditi neke stvari
PORUKE
Ćorić o rastu cijena: Ako dođe do eskalacije, Vlada može odraditi neke stvari

ZAGREB - Cijene energenata na svjetskim burzama bilježe rekorde. Vlada je zamrznula cijene goriva, a inflacija kuca na velika vrata. Što u ovoj krizi može učiniti Vlada? O tome je u Dnevniku Nove TV govorio ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE