GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto

MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2021 / 21:45
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Industrijska poizvodnja u Srbiji je u martu ove godine međugodišnje povećana za 6,1 odsto, proizvodnja prerađivačke industrije za 6,5 odsto, elektroprivrede za pet, a rudarstva za 5,7 odsto, navodi se u najnovijem broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

„Od 24 oblasti u prerađivačkoj industriji njih 20 imalo je rastući trend. Ukupna proizvodnja ne samo da raste, već se rast ubrzava“, naveli su autori MAT-a.

Vrednost izvoza u martu je iznosila oko 1,88 milijardi evra i premašila je vrednost iz istog meseca 2020. godine za 35 odsto, a vrednost uvoza je povećana za 11,6 odsto i iznosila je 2,37 milijardi evra.

Značajan je porast izvoza prerađivačke industrije koji je u martu iznosio 34 odsto, a razlika u vrednosti izvoza u martu ove i prošle godine je 429 miliona evra.

Stručnjaci MAT-a naveli su da su u martu snižene cene usluga, najviše zahvaljujući pojeftinjenju turističkih paket-aranžmana za oko 16 odsto, a povećane su cene proizvoda iz potrošačke korpe.

U autorskom tekstu o tehnološkom restrukturiranju urednik MAT-a Ivan Nikolić naveo je da je istraživanje pokazalo da je poslednjih godina robni izvoz tehnološki napredniji.

„Srbija je od 2005. do 2020. godine povećala vrednost robnog izvoza za 4,7 puta, Poljska 3,3 puta, a Bugarska, koja se u tom periodu preporodila, za 2,8 puta“, naveo je Nikolić.

Istraživanje je pokazalo da raste izvoz proizvoda visoke tehnološke složenosti iz Srbije, pa je za poslednjih 15 godina vrednost te robe u izvozu povećana skoro 15 puta.

Nikolić je naveo da Srbija sada izvozi oko 15 odsto više proizvoda visoke i srednje tehnološke složenosti u odnosu na Hrvatsku dok je pre 15 godina njihov izvoz tih proizvoda bio petostruko veći.

Izvoz proizvoda srednje i visoke složenosti čini danas trećinu ukupnog izvoza iz Srbije, a pre 15 godina iznosio je 13,5 odsto, naveo je Nikolić.

Tagovi: industrijska proizvodnja u Srbiji, prerađivačka industrija, Ivan Nikolić, Makroekonomske analize i trendovi
PROČITAJ I OVO
Usvojen crnogorski budžet
BUDŽET
Usvojen crnogorski budžet

PODGORICA _ Crnogorski parlament usvojio je danas zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
POREZ
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
ZAGREB - Ove je godine Porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE