GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meksiko postao najveći trgovinski partner SAD-a

Meksiko postao najveći trgovinski partner SAD-a
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2024 / 08:16
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Prema službenim podacima, Meksiko je pretekao Kinu i postao najveći bilateralni vanjskotrgovinski partner Amerike. Američki uvoz iz Meksika u 2023. dosegnuo je 476 milijardi dolara, dok je oko 323 milijarde dolara izvezeno u Meksiko, piše Axios.

Sjedinjene Američke Države, najveći svjetski uvoznik, godišnje uvezu robu u vrijednosti više od tri trilijuna dolara, a više od trećine ukupnog uvoza čine Meksiko, Kina i Kanada.

Zategnuti odnosi između Kine i SAD-a, kao i trenutni trgovinski rat, zaoštrili su vanjsku trgovinu s tom azijskom zemljom.

S druge strane, američko-meksički odnosi obično se promatraju kroz kontroverznu useljeničku politiku i probleme s kojima se veliki američki gradovi suočavaju zbog masovnog priljeva izbjeglica iz Srednje i Južne Amerike.

No, čini se da, unatoč napetoj situaciji na granici, postoje jaki ekonomski razlozi za očuvanje dobrosusjedskih odnosa.

Također, poremećaji u globalnom lancu opskrbe, skupi troškovi transporta do Kine i intenziviranje sukoba u svijetu tjeraju američke kompanije da preispituju gdje proizvode svoje proizvode i okreću se susjedstvu, piše Dnyuz.

S obzirom na sve nepredvidljiviju geopolitičku situaciju, Meksiko je trenutačno poželjniji partner od Kine, no odnos SAD-a s tom azijskom zemljom i dalje je iznimno važan, posebice za tvrtke poput Applea ili Starbucksa koje ne samo da nabavljaju s tog tržišta, već i prodaju svoje proizvode .

Tagovi: meksiko, amerika, trgovina, kina, apple, starbucks
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE