GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Merkel: Dogovor EU o fondu oporavka pokazuje odlučnost bloka

Merkel: Dogovor EU o fondu oporavka pokazuje odlučnost bloka
VAŽAN SIGNAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 08:36
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Sporazum o planu oporavka EU nakon pandemije koronavirusa pokazuje da je blok sposoban djelovati zajednički pa i tijekom najjačih kriza, kao i njegovu volju da krene novim putevima u izvanrednim okolnostima, kazala je u utorak ujutro njemačka kancelarka Angela Merkel nakon postizanja dogovora o financijskom planu oporavka EU.

"Ovo je važan signal preko europskih granica o tome da je EU, i uz sve (zemlje članice EU) s različitom pozadinom, sposobna poduzeti akciju", kazala je njemačka kancelarka, čija zemlja predsjeda Unijom u drugoj polovici godine.

Sporazum EU o planu oporavka nakon krize izazvane Covidom19 razlog je za slavlje jer pokazuje koliko su se europske zemlje približile, kazao je u svojim prvim ocjenama u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Mislim da vrlo legitimno možemo slaviti", kazao je Macron.

Po njegovim riječima, dogovor je postignut nakon dugih i teških pregovora, tijekom kojih je trebalo raditi ustupke kako bi se pridobile i zemlje članice čiji su prigovori blokirali postizanje dogovora.
No ustupci su bili proporcionalni i potrebni kako bi se postigalo plan koji će biti dovoljno učinkovit, dodao je.

"Ne postoji tako nešto kao što je savršen svijet, no napravili smo napredak", izjavio je Macron.

Nizozemski premijer Mark Rutte kazao je u utorak kako su njegovi odnosi s ostalim čelnicima EU ostali jaki unatoč danima dugih i teških pregovora oko fonda za oporavak Europske unije od pandemije koronavirusa.

"Svi smo mi profesionalci, možemo podnijeti nekoliko udaraca", kazao je Rutte novinarima nakon što je objavljeno da je postignut dogovor, referirajući se između ostalog i na neposredne, izravne prozivke njega osobno, koje mu je tijekom pregovora uputio mađarski premijer Victor Orban. Nizozemska je bila jedna od četiri tzv. štedljive zemlje, kojima je bio sporan prvotni prijedlog visine nepovratnih sredstava za pomoć europskim gospodarstvima.

"Sretan sam s ovim dogovorom, ne vidim nikakva razočarenja u njemu", dodao je Rutte.

Europska unija dogovorila je "ambiciozan" fond oporavka nakon pandemije koronavirusa koji će joj omogućiti da se suoči s koronakrizom "snažno i učinkovito", ocijenio je talijanski premijer Giuseppe Conte, čija je zemlja bila jedna od najteže pogođenih pandemijom koronaviorusa.

"Zadovoljni smo s dogovorom oko ambicioznog plana oporavka koji će nam omogućiti da se suprotstavimo krizi sa snagom i učinkovitošću", kazao je talijanski premijer.

Po njegovim riječima, Italija će dobiti 28 posto ili 209 milijardi eura, od 750 milijardi teškog plana, od čega će 81 milijarda eura biti u bespovratnim sredstvima, a 127 milijardi će biti u zajmovima.
Čelnici zemalja članica postigli su nakon pet dana maratonskih pregovora dogovor o planu oporavka EU-a teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1074 milijarde eura.

"Uspjeli smo. Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na europskom putovanju, ali će nas također uvesti u budućnost", izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel", u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima.

Plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.

Tagovi: Angela Merkel, europska unija, Emmanuel Macron, višegodišnji financijski okvir, Mark Rutte, Giuseppe Conte
PROČITAJ I OVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
NEZADOVOLJSTVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
BRUXELLES - Planovi postpandemijske obnove gospodarstva koje su članice EU-a do sada dostavile Komisiji nedovoljno su ambiciozni i moraju biti poboljšani, smatra Europska komisija prema tvrdnjama tri diplomatska izvora.
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
JAVNI RADOVI
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u četvrtak je mjere aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu dopunio novom podmjerom "Javni rad - otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na područjima Sisačko-moslavačke županije".
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
JAVNI DUG
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
FRANKFURT - Javni dug iskazan udjelom u BDP-u dodatno je porastao u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020., odražavajući kontinuirano velike potrebe zemalja za financiranjem i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
CIJENE
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
BRUXELLES - Potrošačke cijene u Europskoj uniji blago su uvećane u prosincu 2020. godine u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je Hrvatska blagim padom cijena pratila eurozonu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
ZAHTJEVI
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
BERLIN - Njemački ministar rada Hubertus Heil u srijedu je naglasio da njemačke tvrtke moraju dopustiti svojim zaposlenicima rad od kuće gdje god je to moguće, kako predviđaju nove mjere za obuzdavanje širenja covida-19, uvedene dan ranije u okviru odluke o produljenju zatvaranja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE