GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministri financija EU-a raspravljali cijelu noć, još nema dogovora

Ministri financija EU-a raspravljali cijelu noć, još nema dogovora
BEZ DOGOVORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2020 / 08:57
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Video-konferencija ministara financija članica Europske unije, koja je započela u utorak popodne, protegla se na cijelu noć na srijedu i još uvijek nema naznaka da su usuglašeni zaključci o planu gospodarskog oporavka nakon pandemije koronovirusa.

Virtualni sastanak je već počeo sa zakašnjenjem, umjesto u 15 krenuo je oko 16.30 sati u utorak.

Nakon prvog kruga razgovora prekinut je, a nastavak je isprva bio najavljen za 21 sat, pa za 22, potom za 23 sata.

Ministri su tijekom noći razgovarali u manjim skupinama tražeći rješenje. Konferencija za novinare koja je najprije bila predviđena u utorak u 20 sati, sada je najavljena za 10 sati u srijedu.

Pitanje kolektivizacije dugova, odnosno uspostave instrumenta koji bi izdavao zajedničke obveznice, glavni je kamen spoticanja. Na tom se pitanju Europa ponovno podijelila na sjever i jug, kao i tijekom financijske i dužničke krize prije desetak godina.

Ovaj sastanak mnogi vide ključnim testom za jedinstvo Unije.

Ministri razgovaraju o tri elementa plana za gospodarski oporavak oko kojeg bi se mogao postići konsenzus.

Prvi je kreditna linija Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), drugi je jamstveni fond Europske investicijske banke, a treći program potpore za skraćeno radno vrijeme (SURE) za koji će jamčiti sve zemlje članice i koji će pomoći tvrtkama u najteže pogođenim zemljama da zadrže radnike, a radnicima da zadrže primanja.

Međutim, skupina zemalja na čelu s Italijom koja je najpogođenija pandemijom, traži uspostavu instrumenta za zajedničko zaduživanje, koji bi izdavao eurobveznice, koje ponegdje nazivaju i koronaobveznice.

S druge strane, Njemačka, Nizozemska, Austrija i Finska snažno se tome protive.

Njemačka se zauzima za kreditnu liniju ESM-a, koji je kreiran 2012. u jeku krize eurozone kako bi se pomoglo članicama da mogu financirati svoje dugove budući da to nisu mogle na financijskim tržištima.

ESM ima kreditni kapacitet od 410 milijardi eura, a krediti koje članice mogu dobiti mogu biti u visini do najviše dva posto BDP-a.

Taj mehanizam je neka vrsta europskog MMF-a i tu se postavlja pitanje uvjeta za dodjelu kredita, oko čega su zemlje članice podijeljene.

ESM na jugu Europe ima vrlo negativnu reputaciju jer je povezan sa strogim nadzorom provedbe reformi koje su preduvjeti za dobivanje kredita.

Tagovi: Europska unija, koronavirus u EU, koronakriza, ministri financija EU, Europska investicijska banka, koronaobveznice
PROČITAJ I OVO
Srezan kreditni rejting Argentine
REJTING
Srezan kreditni rejting Argentine

BUENOS AIRES - Agencije su snizile kreditni rejting Argentine usred pandemije koronavirusa i pregovora s vjerovnicima o restrukturiranju više milijardi dolara inozemnog duga.

Francuska ekonomija mogla bi se u drugom kvartalu srušiti 20 posto
CRNE PROGNOZE
Francuska ekonomija mogla bi se u drugom kvartalu srušiti 20 posto

PARIZ - Francusko gospodarstvo u drugom bi kvartalu u uvjetima polaganog izlaska zemlje iz karantene moglo pasti 20 posto u odnosu na prva tri mjeseca, procjenjuju u statističkom uredu INSEE-u.

Aladrović: S javnim službama postignut dogovor, regres na račune građana
DOGOVOR
Aladrović: S javnim službama postignut dogovor, regres na račune građana
ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu kako su sa sindikatima javih službi postigli dogovor o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru te o isplati regresa na račune građana, a ne putem cro-kartice.
Sindikat Preporod odbit će Vladin prijedlog o suspenziji povećanja osnovice plaće
ODBIJENICA
Sindikat Preporod odbit će Vladin prijedlog o suspenziji povećanja osnovice plaće
ZAGREB - Iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" izvijestili su u srijedu da se gotovo 75 posto njihova članstva izjasnilo protiv Vladina prijedloga o suspenziji povećanja osnovice plaće za dva posto u lipnju i dva posto u listopadu te isplate regresa.
Švedska očekuje pad BDP-a od 7 posto
PROGNOZE
Švedska očekuje pad BDP-a od 7 posto

STOCKHOLM - Švedska ekonomija je na putu da zabilježi pad za sedam posto ove godine, što je u skladu s Vladinom prognozom iz proljetnog proračuna, izjavila je danas ministrica ekonomije Magdalena Andersson.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE