GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministri financija EU-a raspravljali cijelu noć, još nema dogovora

Ministri financija EU-a raspravljali cijelu noć, još nema dogovora
BEZ DOGOVORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2020 / 08:57
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Video-konferencija ministara financija članica Europske unije, koja je započela u utorak popodne, protegla se na cijelu noć na srijedu i još uvijek nema naznaka da su usuglašeni zaključci o planu gospodarskog oporavka nakon pandemije koronovirusa.

Virtualni sastanak je već počeo sa zakašnjenjem, umjesto u 15 krenuo je oko 16.30 sati u utorak.

Nakon prvog kruga razgovora prekinut je, a nastavak je isprva bio najavljen za 21 sat, pa za 22, potom za 23 sata.

Ministri su tijekom noći razgovarali u manjim skupinama tražeći rješenje. Konferencija za novinare koja je najprije bila predviđena u utorak u 20 sati, sada je najavljena za 10 sati u srijedu.

Pitanje kolektivizacije dugova, odnosno uspostave instrumenta koji bi izdavao zajedničke obveznice, glavni je kamen spoticanja. Na tom se pitanju Europa ponovno podijelila na sjever i jug, kao i tijekom financijske i dužničke krize prije desetak godina.

Ovaj sastanak mnogi vide ključnim testom za jedinstvo Unije.

Ministri razgovaraju o tri elementa plana za gospodarski oporavak oko kojeg bi se mogao postići konsenzus.

Prvi je kreditna linija Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), drugi je jamstveni fond Europske investicijske banke, a treći program potpore za skraćeno radno vrijeme (SURE) za koji će jamčiti sve zemlje članice i koji će pomoći tvrtkama u najteže pogođenim zemljama da zadrže radnike, a radnicima da zadrže primanja.

Međutim, skupina zemalja na čelu s Italijom koja je najpogođenija pandemijom, traži uspostavu instrumenta za zajedničko zaduživanje, koji bi izdavao eurobveznice, koje ponegdje nazivaju i koronaobveznice.

S druge strane, Njemačka, Nizozemska, Austrija i Finska snažno se tome protive.

Njemačka se zauzima za kreditnu liniju ESM-a, koji je kreiran 2012. u jeku krize eurozone kako bi se pomoglo članicama da mogu financirati svoje dugove budući da to nisu mogle na financijskim tržištima.

ESM ima kreditni kapacitet od 410 milijardi eura, a krediti koje članice mogu dobiti mogu biti u visini do najviše dva posto BDP-a.

Taj mehanizam je neka vrsta europskog MMF-a i tu se postavlja pitanje uvjeta za dodjelu kredita, oko čega su zemlje članice podijeljene.

ESM na jugu Europe ima vrlo negativnu reputaciju jer je povezan sa strogim nadzorom provedbe reformi koje su preduvjeti za dobivanje kredita.

Tagovi: Europska unija, koronavirus u EU, koronakriza, ministri financija EU, Europska investicijska banka, koronaobveznice
PROČITAJ I OVO
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na rujan te 10 posto manje nego u listopadu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
PODRŠKA
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u studenome zahvaljujući otpornom uslužnom sektoru koji je nadoknadio posustajanje industrije zbog poremećaja u nabavi, ali slabljenje potražnje signalizira nevolje, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RAST
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
OBNOVA
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
ZAGREB - Zbog zastoja u obnovi Hrvatska bi mogla ostati bez milijardi kuna iz EU, piše u petak Večernji list navodeći da su krajnji korisnici dosad zatražili samo 231 milijun, a isplaćeno je manje od 43 milijuna kuna, dakle ni 1 posto od odobrene 5,1 milijarde kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE