GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Misija MMF-a u Sloveniji istaknula važnost provođenja strukturnih reformi

Misija MMF-a u Sloveniji istaknula važnost provođenja strukturnih reformi
REFORME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2024 / 08:32
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Misija Međunarodnog monetarnog fonda boravi u Sloveniji jednom godišnje. U protekla dva tjedna sastali su se s predstavnicima brojnih institucija te istaknuli nužnost provođenja strukturnih reformi zbog demografskih promjena s kojima smo suočeni.

Posebno su istaknuli važnost mirovinske i zdravstvene reforme, kao i plaća u javnom sektoru. Neke preporuke odnose se i na otklanjanje posljedica prošlogodišnjih poplava i nužnost stalne prilagodbe klimatskim promjenama.

Pandemija, energetska kriza, prošlogodišnje poplave - ovako je istaknuo šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Sloveniju Donal McGettigan: "Slovenska otpornost se još jednom pokazala unatoč razornim poplavama."

Međutim, s javnim financijama se mora postupati pažljivo, javne investicije moraju biti učinkovite. "Treba pažljivo razmotriti rashode za obnovu nakon poplava jer bi u protivnom povećanje potrošnje moglo dovesti do poskupljenja izgradnje i veće inflacije, a ne do poticanja obnove i razvoja", upozorio je.

Međunarodni monetarni fond napominje da je vlada povećala stopu poreza na dobit za obnovu nakon poplava te da je dodatno oporezovala banke. Upali su u probleme samo oporezivanjem banaka. "Povećani prihodi pridonijet će financiranju obnove nakon poplava, ali oporezivanje ukupne bilance banaka nije idealno, no dobro je da postoji tampon ili gornja granica za ovaj porez", rekao je McGettigan.

Također preporučuju pažljivo upravljanje rizicima koje donose klimatske promjene i poplave, uz podizanje svijesti javnosti o tome kako smanjiti rizike od budućih poplava. Pozdravili su i transparentan prikaz korištenja sredstava na internetu. Od kolovoza prošle godine za otklanjanje posljedica poplava utrošeno je 560 milijuna eura.

Tagovi: MMF, SLOVENIJA, McGettigan, REFORME, STRUKTURNE REFORME
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE