GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta

MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2024 / 11:22
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predviđa se da će Kina biti svjetski gospodarski prvak u sljedećih pet godina, s rastom većim od svih zemalja Grupe sedam (G7) zajedno, izvijestila je China Media Group (CMG), pozivajući se na Bloomberg.

Kina će činiti oko 21 posto nove globalne gospodarske aktivnosti do 2029., u usporedbi s 20 posto za G7 kao cjelinu, dok će SAD činiti oko 12 posto.

Ukupno će oko 75 posto globalnog rasta doći iz 20 zemalja, a više od polovice iz prve četiri zemlje: Kine, Indije, SAD-a i Indonezije, navodi se.

U sljedećih nekoliko godina, Bloomberg predviđa da se očekuje da će članice G7, Kanada i Italija, doprinijeti manje od jedan posto svjetske gospodarske aktivnosti, što je manji iznos u usporedbi sa zemljama poput Bangladeša ili Egipta, gdje rast stanovništva pokreće velik dio te aktivnosti.

MMF je popravio prognozu ovogodišnjeg rasta globalnog gospodarstva na 3,2 posto, što je 0,1 postotni bod više od siječanjske projekcije.

Tagovi: kina, mmf, g7
PROČITAJ I OVO
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE