GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju

MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2023 / 19:29
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Objavljujući u ponedjeljak poboljšanu prognozu ovogodišnjeg rasta globalnog gospodarstva, revidirao je i prognozu za Kinu.

“Očekuje se oporavak kineskog gospodarstva ove godine jer će se aktivnost povećati nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije, što će potaknuti rast globalnog gospodarstva. Ovo je dobra vijest za Kinu i svijet”, naveo je MMF u svojoj godišnjoj procjeni kineskog gospodarstva.

Ujedno je ukazao na "značajne gospodarske izazove", istaknuvši kontrakciju tržišta nekretnina i neizvjesnost oko razvoja zaraze novim koronavirusom. Među glavnim rizicima za Kinu ove godine naveo je usporavanje globalne potražnje, neizvjesnost zbog rata u Ukrajini i geopolitičke napetosti.

Sektor nekretnina, koji zajedno sa građevinarstvom čini više od četvrtine kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), teško je pogođen otkako je Peking 2020. počeo suzbijati "pretjerano zaduživanje i divlje špekulacije" u tom sektoru. "Međutim, dugoročno gledano, prepreke rastu također uključuju pad stanovništva i sporiji rast produktivnosti", ocjenjuje i MMF.

Broj stanovnika u Kini smanjio se prošle godine prvi put u više od šest desetljeća, pokazali su službeni podaci objavljeni prošli mjesec, a zemlja od 1,4 milijarde stanovnika također je zabilježila rekordno nisku stopu nataliteta zbog starenja radne snage.

U svom ažuriranom izvješću Svjetski gospodarski izgledi (WEO) u ponedjeljak, MMF je poboljšao svoju prognozu ovogodišnjeg globalnog gospodarskog rasta za 0,2 postotna boda na 2,9 posto u usporedbi s posljednjim redovnim izvješćem prošle jeseni. Istodobno je revidirao prognozu ovogodišnjeg rasta Kine na 5,2 posto.

Prošle je godine kinesko gospodarstvo zabilježilo samo tri posto rasta, na što je najviše utjecala teška stagnacija gospodarstva i produbljivanje krize u sektoru nekretnina. No, nakon gotovo tri godine strogih zdravstvenih restrikcija, službeni Peking je u prosincu naprasno prekinuo provedbu zero-covid-19 politike, što je također izazvalo masovne prosvjede diljem zemlje.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj ostala je jaka u ožujku, ali je usporila, a međugodišnja stopa rasta cijena na malo skliznula je ispod osam posto prvi put od kolovoza. Međutim, nema znakova popuštanja na širokoj fronti, rekli su statističari u četvrtak.
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
TREND
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, pozitivan realan rast prometa u trgovini na malo nastavljen je i u veljači na godišnjoj razini.
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
STRATEŠKI
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
PEKING - Kineski premijer Li Qiang izjavio je danas da je Kina predana gospodarskom oporavku i reformama, dodavši da bi geopolitičke napetosti samo zaustavile razvoj diljem svijeta.
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
STANDARD
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
ZAGREB - Hrvatska je lani skočila sa 70 na 73 posto BDP-a po stanovniku po standardu kupovne moći, prenosi Slobodna Dalmacija.
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
OČEKIVANJA
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) očekuje brzi pad visoke inflacije u eurozoni, rekao je njezin glavni ekonomist.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE