GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF pozvao zemlje da smanje svoj dužnički teret

MMF pozvao zemlje da smanje svoj dužnički teret
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2023 / 08:11
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je zemlje da smanje teret duga. Prošle se godine globalni dug smanjio drugu godinu zaredom za desetak postotnih bodova i dosegnuo 238 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). No, i dalje je za devet postotnih bodova viši nego u pretkoronavirusnoj 2019.

Među razlozima sporog napretka u smanjenju globalnog duga, koji se sastoji od javnog i privatnog duga, MMF je istaknuo povećanje javnih deficita zemalja koji se sporije smanjuje od privatnog duga. To se prošle godine smanjilo u razvijenim gospodarstvima i zemljama u razvoju, dok je u nekim zemljama poraslo, poput Kine, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

“Fiskalni deficiti zadržali su visoku razinu javnog duga, budući da su mnoge vlade, na kraju financijskih mjera povezanih s pandemijom covida-19, ovoga puta izdvojile više sredstava za poticanje rasta i smanjenje visokih cijena hrane i energije”, napominje MMF.

U isto vrijeme, vlade su pozvane da poduzmu hitne mjere za smanjenje ukupnog globalnog duga budnim praćenjem privatnog duga i stvaranjem vjerodostojnih fiskalnih okvira za upravljanje održivošću javnog deficita.

Globalni dug posebno je ojačao tijekom pandemije, a uzlazni trend bio je prisutan i godinama prije toga. Prema MMF-u, za veliki dio toga odgovorna je Kina, jer je njezin dug posljednjih godina naglo porastao na razinu sličnu onoj u SAD-u.

MMF također ukazuje na trend rasta ukupnog duga u više od polovine manje razvijenih zemalja. “Smanjenje tereta duga stvorit će fiskalni prostor i omogućiti nova ulaganja, što će pomoći u poticanju gospodarskog rasta u narednim godinama”, dodaje MMF.

Tagovi: dug, zaduženost, Međunarodni monetarni fond, mmf
PROČITAJ I OVO
EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SNIŽENE PROGNOZE
EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SARAJEVO - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je procjene ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine na 1,5 posto, što je za 0,5 postotnih bodova manje u odnosu na prognozu iz maja.
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
U PLUSU
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
ZAGREB - Do kraja godine Hrvatska zaključuje svoju prvu EU financijsku perspektivu, onu za razdoblje od 2014. do 2020., pri čemu će potrošiti kompletnu alokaciju sredstava za to programsko razdoblje od 12,19 milijardi eura, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, dodavši da je Hrvatska ukupno dosad u plusu s novcem iz EU-a za 11,9 milijardi eura.
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
LOŠI SIGNALI
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni promet industrije u srpnju ove godine pao je za 4,1 posto u odnosu na lipanj, a u odnosu na lanjski srpanj manji je za 1,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
IMK: Njemačka ekonomija iduće godine raste 0,7 posto
PROGNOZE
IMK: Njemačka ekonomija iduće godine raste 0,7 posto
BERLIN - Njemački će se BDP ove godine smanjiti za 0,5 posto, nova je prognoza Instituta za makroekonomiju i ekonomska istraživanja (IMK). Za iduću godinu očekuje se gospodarski rast od 0,7 posto, objavio je u utorak IMK.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE