GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF pozvao zemlje da smanje svoj dužnički teret

MMF pozvao zemlje da smanje svoj dužnički teret
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2023 / 08:11
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je zemlje da smanje teret duga. Prošle se godine globalni dug smanjio drugu godinu zaredom za desetak postotnih bodova i dosegnuo 238 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). No, i dalje je za devet postotnih bodova viši nego u pretkoronavirusnoj 2019.

Među razlozima sporog napretka u smanjenju globalnog duga, koji se sastoji od javnog i privatnog duga, MMF je istaknuo povećanje javnih deficita zemalja koji se sporije smanjuje od privatnog duga. To se prošle godine smanjilo u razvijenim gospodarstvima i zemljama u razvoju, dok je u nekim zemljama poraslo, poput Kine, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

“Fiskalni deficiti zadržali su visoku razinu javnog duga, budući da su mnoge vlade, na kraju financijskih mjera povezanih s pandemijom covida-19, ovoga puta izdvojile više sredstava za poticanje rasta i smanjenje visokih cijena hrane i energije”, napominje MMF.

U isto vrijeme, vlade su pozvane da poduzmu hitne mjere za smanjenje ukupnog globalnog duga budnim praćenjem privatnog duga i stvaranjem vjerodostojnih fiskalnih okvira za upravljanje održivošću javnog deficita.

Globalni dug posebno je ojačao tijekom pandemije, a uzlazni trend bio je prisutan i godinama prije toga. Prema MMF-u, za veliki dio toga odgovorna je Kina, jer je njezin dug posljednjih godina naglo porastao na razinu sličnu onoj u SAD-u.

MMF također ukazuje na trend rasta ukupnog duga u više od polovine manje razvijenih zemalja. “Smanjenje tereta duga stvorit će fiskalni prostor i omogućiti nova ulaganja, što će pomoći u poticanju gospodarskog rasta u narednim godinama”, dodaje MMF.

Tagovi: dug, zaduženost, Međunarodni monetarni fond, mmf
PROČITAJ I OVO
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE